|
14.8.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Maskien käyttö on maan sulkemista parempi vaihtoehto

Arvoisa lukija!

Tämä viikkoviesti keskittyy ajankohtaiseen koronatilanteeseen ja erityisesti taloudellisiin vaikutuksiin, jotka kohta alkavat väistämättä näkyä kansalaisten arjessa.

MASKIEN KÄYTTÖ ON MAAN SULKEMISTA PAREMPI VAIHTOEHTO 

Koronan toinen aalto on rantautunut useisiin maihin. Suomessa uusia tartuntoja on toki edelleen vähän ja ne liittyvät lähinnä ulkomailta saatuihin tartuntoihin. Pirkanmaalla on ollut elokuun aikana vain kymmenkunta uutta tartuntaa. Tehohoitokapasiteetti on koko maassa enemmän kuin riittävä. Testauksia tehdään päivittäin tuhansia ja havaittuja tartuntoja on muutama kymmenen. Tyypillisesti 4-6 tapausta 1000 testattua kohden.

Suomessa tilanne on siis edelleen hyvä, mutta tauti ei ole ohi. Siksi käsien peseminen ja turvavälien pitäminen on edelleen tärkeää. Uutena käyttöön otetaan nyt suojamaskit julkisessa liikenteessä ja niissä sisällä järjestettävissä massatilaisuuksissa, jossa ei voida turvavälejä pitää. On fiksumpaa laajentaa maskin käyttöä, kuin lähteä sulkemaan taloutta. Esimerkiksi kahviloiden ja ravintoloiden uudelleen sulkeminen johtaisi siihen, että monet niistä eivät aukeaisi enää lainkaan. Konkurssiaaltoa pitää välttää.

Suurin tautiriski kohdistuu ns. ”punaisiksi” luokitelluista maista Suomeen tuleviin henkilöihin ja heidän lähipiiriinsä. Pakollinen karanteeni pahimmista koronapaikoista tuleville on siten paikallaan.

Yleistä oikeudenmukaisuutta vastaan sotii kuitenkin se, että karanteeniin määrättävä on oikeutettu täyteen ansionmenetyskorvaukseen. Erityisesti tämä ihmetyttää silloin, kun on tietoisesti lähdetty riskiryhmään luokiteltuun maahan huvimatkalle. Tällaisten matkojen karanteenin aikaiset ansionmenetykset pitäisi kuulua omasta pussista maksettavaksi. Jokaisella ihmisellä tulisi olla vastuu omista tekemisestään.

VANHASELTA YLLÄTYKSETÖN BUDJETTI – KUNTATALOUS KURALLA

Matti Vanhanen ja valtionvarainministeriö julkaisi eilen ehdotuksensa vuoden 2021 budjettiin, linkki ehdotukseen https://budjetti.vm.fi/indox/index.jsp.

Vanhasen ehdotus on 7 miljardia alijäämäinen. Budjetti sisältää hallitusohjelmassa sovitut menonlisäykset esimerkiksi oppivelvollisuusiän korotukseen, STM:n asiakasmaksuihin ja hoitajamitoituksen käyttöönoton valmistautumiseen. Huomionarvoista onkin, että hallitus ei ole tehnyt mitään muutosta linjaansa, vaikka koronan vuoksi työttömyys on tuplaantunut ja valtio velkaantuu tänä vuonna lähes 20 miljardia.

Ajankohtainen taloustilanne on huomioitu ainoastaan siten, että teollisuuden sähkövero alennetaan EU minimiin, mikä vähentää sähköveron tuottoa 245 ME/vuosi. Jo aiemmin päätettyä väylämaksujen puolittamista jatketaan. Nämä ovat hyviä, mutta riittämättömiä toimia suurissa vaikeuksissa olevan vientiteollisuuden tilanteeseen.

Valtio nostaa alkoholi- ja tupakkaveroa. Korotukset ovat maltillisia, mutta kun Viro samaan aikaan lieventää omaa alkoholiveroaan, niin veroero repeää jälleen, mikä väistämättä kiihdyttää uudelleen alkoholin, tupakan ja muidenkin tuotteiden tuontirallia Virosta, mikä ei ole kansantalouden etu.

Suurimmissa ongelmissa on kuntatalous. Kuntaliiton mukaan kunnille lankeaa 1,7 miljardin koronalasku, mikä on siis tulossa jo kunnille lisäbudjetissa myönnetyn tuen lisäksi. Jos uutta rahaa kunnille ei löydy, niin kunnissa on edessä hyvin laaja YT-neuvottelujen kierros, joka samalla edelleen heikentää työllisyyttä.

Vanhanen on jättänyt työllisyystoimista päättämisen hallituksen varsinaiseen budjettiriiheen, joka on syyskuun puolivälissä. Silloin otetaan tosissaan valtionvarainministeristä ja Keskustasta mittaa. Jos sieltä tullaan ulos ilman oikeasti työllisyyteen vaikuttavia päätöksiä, niin silloin on Keskustan eväät tässä hallituksessa syöty. Sen verran pontevasti on puolueen taholta odotuksia budjettiriiheen luotu.

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.