|
21.7.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Maailmalla turbulenssia, taloudessa ristiriitaiset näkymät

Arvoisa lukija,

Tässä viestissä käyn lävitse havaintoja maailmalta ja taloudesta. Viestin lopussa on tunnelmia EU:n työ- ja sosiaaliministeri kokouksesta Madridissa, missä edustin Suomea.

MAAILMALLA TURBULENSSIA – TALOUDESSA RISTIRIITAISET NÄKYMÄT

Turbulenssi maailmalla jatkuu myös kesällä. Venäjän ja Ukrainan sota on kiihkeässä vaiheessa ja Venäjä lisäsi panoksia katkaisemalla viljan viennin Mustallamerellä, mikä välittömästi nosti viljan maailmanmarkkinahintaa ja jatkuessaan aiheuttaa suuria vaikeuksia erityisesti Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa, jotka tarvitsevat kohtuuhintaista ukrainalaista viljaa. Ukrainan vastahyökkäys ei ole edennyt odotetusti, mutta myös Venäjän puolustautuminen on koko ajan hankalampaa ja läpimurto voi olla edessä.

Ruotsin äärioikeiston ja Irakin kiihkeimpien muslimien välinen provosointi ja provosoituminen johtivat jo Ruotsin suurlähetystöön tunkeutumiseen Bagdadissa ja Suomikin evakuoi lähetystönsä väistötiloihin, vaikka Suomen lähetystöön ei suoraa uhkaa kohdistunutkaan. Ranskassa mellakat ovat hieman rauhoittuneet, mutta lähiönuoren kuolemasta alkanut prosessi johti isoihin tuhoihin, mikä kertoo osaltaan monien nuorten tuntemasta osattomuudesta ja integroimisen vaikeudesta.

Espanjassa on tulevana viikonloppuna parlamenttivaalit, joihin lähtee ennakkosuosikkina oppositiosta käsin Kokoomuksen veljespuolue PP. Vaalivoitto avaisi PP:lle hallituksen muodostajan paikan, mutta todennäköisesti se tarvitsee enemmistön takaamiseksi kumppanikseen Vox:n, mikä nousisi hallitukseen ensi kertaa.

Oikeistopopulistien Vox on linjaltaan perussuomalaisia tiukempi. Kun lisäksi Italiassa on jo oikeistopopulistit hallituksen keskiössä, Ruotsin hallitus nojaa ruotsidemokraattien tukeen ja Hollanti menee uusiin vaaleihin, koska Rutten hallitus kaatui maahanmuuttokysymyksiin, niin suomalainen keskustelu on hyvä laittaa läntisen Euroopan kontekstiin. Identiteettipolitiikkaa tärkeämpää on pragmaattisesti viedä kansalaisille tärkeitä asioita eteenpäin, edistää työllisyyttä ja vakauttaa taloutta. Suomessa siinä avainasemassa on hallitusohjelman toteuttaminen.

Taloudessa hyvää on inflaation taittuminen. EU-tasolla inflaatio on jo puolittunut lokakuun 2022 huippuluvuista. Euroopan talous alkaa sopeutua irtaantumiseen Venäjän kaupasta ja energiasta. Maakohtaiset erot toki ovat suuria. Suomessa työllisyys on edelleen säilynyt hyvänä. Työllisyysastetta on toki saatava edelleen nostettua ja kokoaikatyön osuutta lisättävä, mutta se edellyttää rakenteellisia uudistuksia, joita Orpon hallitus onkin tekemässä.

Isossa kuvassa Suomen taloudessa palveluilla menee edelleen hyvin ja kotimarkkinat toimivat. Toimialakohtaiset erot ovat kuitenkin valtavia. Korkojen nousu näkyy erityisesti kiinteistöjen välityksessä, rakentamisessa, rakennusteollisuudessa ja autokaupassa, joissa eletään vaikeaa aikaa. Talouskasvu kaikkineen pyörii nollan tuntumassa. Jos korot syksyllä lähtevät laskemaan, niin odotukset tulevalle vuodelle ovat positiiviset. Esimerkiksi nyt vaikeuksissa olevilla aloilla on varmasti patoutunutta kysyntää. Paluuta nollakorkoihin tuskin kuitenkaan tulee. Itse asiassa talouteen kuuluu sekin, että rahalla on hintansa.

TYÖ- JA SOSIAALIMINISTERIT KESKUSTELIVAT YHTEISISTÄ HAASTEISTA

Euroopan Unionin työ- ja sosiaaliministerit kokoontuivat viikko sitten Madridiin. Kokouksen asialistalla olivat hoitajapula, sosiaaliturva ja EU-tason kolmikantayhteistyö. Uutena osallistujana oli mielenkiintoista havaita, että ongelmat ovat samantyyppiset eri puolilla Eurooppaa. Esimerkiksi hoitajapula on akuutti ongelma lähes kaikissa EU- maissa. Kaikkien pahin hoitajapula on niissä itä-Euroopan EU-maissa, joista hoitajia siirtyy isoja määriä toisiin EU-maihin.

Euroopan tasolla puhuttavia työmarkkinakysymyksiä ovat mm. alustatyödirektiivi ja etätyöhön liittyvät asiat. Alustatyö on Suomessa keskittynyt lähinnä Woltin ja Uberin kaltaisiin toimijoihin ja joiltakin osin korkean tason asiantuntijatyöhön. Osassa Eurooppaa alustatyö haastaa merkittävästi perinteistä työnteon mallia ja aiheuttaa siten laajaa keskustelua.

Etätyö on hyvin tärkeä asia myös Suomelle. Euroopan tason yhteistyötä tarvitaan esimerkiksi siihen, miten suhtaudutaan työhön, minkä lisäarvo kohdistuu toiseen maahan kuin missä työ fyysisesti tehdään. Tällaista työtä on esimerkiksi se, kun Espanjassa asuva suomalainen hoitaa Suomessa toimivan yrityksen kirjanpitoa etänä. Mietittävänä on miten tällaisessa tapauksessa verotus, vakuutukset, työterveyspalvelut, työsuhde-edut ja muut käytännön asiat järjestetään.

HUOMENNA KURUSSA, ENSI VIIKONLOPPUNA PÄLKÄNEELLÄ JA VALKEAKOSKELLA

Huomenna käyn Ylöjärvellä Kurun markkinoilla klo 12-13 ja ensi viikon lauantaina klo 10-11 Pälkäneellä Onkkalan torilla. Tervetuloa keskustelemaan ja antamaan evästystä!

Ensi lauantaina 29.7. on myös työelämäaiheinen poliittinen paneelikeskustelu Valkeakoskella Työväen Musiikkijuhlien yhteydessä klo 14.30-15.30. Mukana ovat edustajat kuudesta suurimmasta puolueesta. Tapahtuman järjestävät Teollisuusliitto, Insinööriliitto, Paperiliitto ja Ammattiliitto Pro. Tervetuloa kuuntelemaan!

Arto Satonen

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.