|
22.1.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Lasten ja nuorten harrastukset pienryhmissä sallittava

Arvoisa lukija,

 

Tässä viestissä analyysiä kansainvälisestä poliittisesta tilanteesta, sekä taloudesta ja koronarajoituksista. Aloitetaan jälkimmäisestä.

LASTEN JA NUORTEN HARRASTUKSET PIENRYHMISSÄ SALLITTAVA

 

Harrastusten keskeyttäminen koronarajoituksista johtuen alkaa heijastua lapsiin ja nuoriin, syrjäytymisen uhka kasvaa koko ajan. Tätä viestiä tulee hyvin laajalti lasten ja nuorten valmentajilta. Erityisessä vaarassa pudota ovat ne nuoret, jotka hyvän ja säännöllisen harrastuksen turvin ovat pysyneet hyvällä polulla. Koronarajoituksille uhkaa tulla lasten ja nuorten kohdalla valtava inhimillinen hinta ja kansantaloudelle aiheutua pitkäaikainen kustannus.

 

Lasten ja nuorten koulunkäynti kuitenkin toteutetaan lähes koko maassa normaalisti, joten pitäisi sallia myös harrastaminen pienryhmissä, jotta harrastuksesta ei luovuta. Tämä olisi elintärkeää myös urheiluseurojen, kulttuurijärjestöjen ja muiden nuorten kanssa toimivien kannalta. Pahimmillaan koronarajoitusten vuoksi osa harrastusmahdollisuuksista loppuu kokonaan.

 

Korona on vakava tauti ja se täytyy ottaa kaikissa toiminnoissa huomioon, mutta huomio pitäisi lasten ja nuorten kohdalla rajoitusten sijasta kiinnittää siihen miten harrastus voidaan järjestää mahdollisimman turvallisesti, kuten monet yksityiset toimijat ovat jo tehneet.

 

ULKOPOLITIIKASSA UUDET ASETELMAT

 

Tällä viikolla suurin poliittinen tapahtuma on ollut USA:n uuden presidentin Joe Bidenin virkaanastujaiset ja hänen ensimmäiset poliittiset linjauksensa. Biden tulee tiivistämään suhteita USA:n perinteisiin liittolaisiin, kuten Euroopan Unionin maihin. Biden myös allekirjoitti jo nyt USA:n liittymisen Pariisin ilmastosopimukseen. Biden on puhunut vahvasti demokraattisen valtioiden liitosta, joka olisi vastavoima autoritäärisille hallinnolle. Suhteiden tiivistyminen on hyvä asia. Todennäköisesti se kuitenkin johtaa myös tilanteisiin, jossa Euroopan Unioni joutuu miettimään suhtautumistaan Kiinaan. On epätodennäköistä, että USA:n ja Kiinan välit paranisivat vallanvaihdosta huolimatta.

 

Venäjä on ollut viime päivinä otsikoissa Aleksei Navalnyin paluun ja pidättämisen vuoksi. Euroopan Unioni ja Suomen valtiojohto on vaatinut Navalnyin vapauttamista. Suomessa aiheellisen ihmetyksen nosti se, että ensimmäisenä Suomen kannan ilmoitti pääministeri Sanna Marin ilman keskustelua Tasavallan Presidentin kanssa. Ulkopolitiikkaa johtaa Tasavallan Presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa, joten koordinointi tällaisissa asioissa on välttämätöntä.

 

Euroopan Parlamentti on vaatinut Navalnyin tapauksen johdosta Nord Stream 2 kaasuputken jäädyttämistä. Seuraavaksi pakotteita käsittelevät Euroopan Unionin jäsenvaltiot, jotka todennäköisesti lisäävät Venäjä-pakotteita. On tärkeää, että Euroopan unioni esiintyy asiassa yhtenäisenä.

 

RAHAA PAINETAAN, TALOUS EI KASVA, KUPLAA PUKKAA…

 

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö kiinnitti huomiota siihen, että koronakriisin on Euroopassa ja globaalisti hoidettu painamalla rahaa. Rahan määrän lisääminen ilman talouskasvua on vastoin kansantaloustieteen perusoppia, jota itsekin olen sekä opiskellut että opettanut.

 

Esimerkit historiasta eivät ole rohkaisevia. Talouden kehitykseen nähden liian suuri rahan painaminen on tähän asti aina johtanut hyperinflaatioon tai johonkin muuhun talouskatastrofiin. Siitä huolimatta rahaa on nyt painettu kaikissa suurissa talouksissa ja USA on lisäksi jakanut helikopterirahaa suoraan kansalaisille. Tätä ovat tehneet sekä Trump että Biden.

 

Varoituksen sana on paikallaan, vaikka Suomen onkin mahdoton lyhyellä tähtäimellä tehdä muuta, kuin laittaa omaa taloutta ja kilpailukykyä kuntoon. Helmikuun alussa laukeaa konkursseja, kun suoja-aika päättyy. Suoja-aikaa ei voi enää pidentää, vaikka korona jatkuu, koska se johtaa epäterveeseen kilpailutilanteeseen. Esimerkiksi rakennusalalta on jo kuulunut viestejä, että konkurssiin ajautuvat yritykset vievät halvalla hinnalla urakoita elinkelpoisilta yrityksiltä. Samaa on havaittavissa myös muilla toimialoilla.

 

Konkurssit ovat kuitenkin raskas paikka, jossa jotkut menettävät elämäntyönsä ja useat ainakin työpaikkansa. Verottajan ja eläkeyhtiöiden antaman ennakkotiedon mukaan konkurssiin avautuvien yritysten määrä ei olisi valtavan suuri normaaliaikaan verrattuna, mutta tämä jää nähtäväksi ja selviää vasta kevään aikana.

 

Positiivista on se, että avoimia työpaikkoja on edelleen hyvin tarjolla ja monilla aloilla on myös työvoimapulaa. Kohtaanto-ongelma on suuri eli siis työnantajan tarve ja työntekijän osaaminen eivät kohtaa. Sen vuoksi rajat on pidettävä auki työvoimapula-aloilla myös ulkomaiselle työvoimalle. Alanvaihtoa ja aikuiskoulutusta tulee edistää, esimerkiksi hoiva-alalla on huutava pula työvoimasta ja se tulee väestön ikääntymisen myötä jatkumaan myös Koronan jälkeen.

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.