|
20.11.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Kokoomus panostaa kotitalousvähennykseen

Arvoisa lukija,

 

Tämän viikon viestissä käsittelen Kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin sisältyvää ehdotusta superkotitalousvähennyksestä, jolla autettaisiin erityisesti senioreiden kotona asumista. Ideana on verovähennyksen ja suoran tuen kautta tehdä kotiin ostettavissa palveluista kohtuuhintaista. Viestissä myös asiaa susista, joista eduskunta kävi keskustelun kansalaisaloitteen pohjalta. Lopuksi ajatuksia EU:n sisällä tapahtuvasta väännöstä Unkarin ja Puolan kanssa, liittyen oikeusvaltioperiaatteeseen.

KOKOOMUS PANOSTAA KOTITALOUSVÄHENNYKSEEN

 

Kotitalousvähennys on erinomainen keino kannustaa ihmisiä ostamaan kotiin tuotavia palveluita. Samalla kotitalousvähennys lisää työllisyyttä ja yrittäjyyttä, sekä torjuu harmaata taloutta. Nykyinen hallitus on leikannut kotitalousvähennystä, Kokoomus edetä täysin päinvastaiseen suuntaan. Eilen kyselytunnilla hallitus lupasi tarkastella asiaa kevään kehysriihessä. Toivottavasti sielläkin tässä asiassa lamppu syttyy. Kotitalousvähennyksen parantaminen sopii nimittäin myös elvytyskeinoksi.

 

Kokoomus esittää, että kotitalousvähennyksen nostamista 40 prosentista 60 prosenttiin, 100 euron omavastuurajasta luopumista ja vähennyksen katon korottamista 2 000 eurosta 5 000 euroon. Katon korottaminen auttaisi myös yksin asuvia, joille 2 000 euron raja tulee remonteissa helposti täyteen.

 

Erityisen tärkeää on edistää seniorien mahdollisuutta käyttää kotitalousvähennystä. Sen vuoksi Kokoomus esittää yli 75-vuotiaille supervähennystä, jolloin vähennyksen suuruus olisi 70%. Lisäksi yli 75-vuotiaiden olisi mahdollista saada vähennyksen sijasta suoraa tukea kotiin ostettaviin palveluihin. Tämä kohdistettaisiin niille senioreille, joiden tuloistaan maksamat verot jäävät niin pieneksi, että kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää. Tavoitteena on auttaa senioreita asumaan mahdollisimman pitkään omassa kodissaan, mikä on myös yhteiskunnan kokonaistaloudellinen etu, koska silloin säästyy laitospaikkoja.

 

SUDEN KANNANHOIDOLLINEN METSÄSTYS ALKAMASSA VUODEN PÄÄSTÄ

 

Eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta, jossa esitetään suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista. Tiistaina käydyssä keskustelussa ministeri Jari Leppä lupasi, että susien kannanhoidollinen metsästys käynnistyy vuoden päästä. Susihavaintoja on paljon ympäri Suomea, havaintoja on myös pihoille ja jopa kaupungin kaduille tulleista susista. Sudet ovat aiheuttaneet tuntuvia vahinkoja metsästyskoirille ja tuotantoeläimille.

 

On hyvin tärkeää, että kannanhoidollinen metsästys päästään aloittamaan. Susi kuuluu Suomen luontoon ja erämaille, mutta ei asutuksen lähelle. Pihoihin tulevat häirikkösudet on saatava poistaa välittömästi, jonka laki mahdollistakin. Kannanhoidollisella metsästyksellä palautetaan suden ihmisarkuus, mikä pitää sudet poissa ihmisten lähistöltä. Tuen kansalaisaloitteen tavoitteita.

 

UNKARIN JA PUOLAN AIKA TAIPUA OIKEUSVALTIOPERIAATTEEN NOUDATTAMISEEN

 

Euroopan Unionin rahoituskehys ja elpymisrahastoneuvottelujen yhteydessä sovittiin oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta. Jos jokin jäsenvaltio ei noudata oikeusvaltioperiaatetta, niin jäsenvaltion rahoitusta on mahdollisuus leikata. Jäsenvaltioiden ja parlamentin selvä enemmistö kannattaa tätä Euroopan Unionin arvojen mukaista linjausta. Suomi on ollut asiassa aktiivinen ja meppi Petri Sarvamaalla on ollut neuvotteluissa iso rooli.

 

Oikeusvaltioperiaate tarkoittaa, että kaikissa jäsenmaissa pitää taata esimerkiksi oikeuslaitosten riippumattomuus, demokratian toimivuus ja lehdistön vapaus. Kyse on siis länsimaisen demokratian aivan keskeisistä arvoista. Unkari ja Puola ovat asettuneet vastahankaan ja saaneet tukea Slovenialta. Näitä kaikkia maita johtavat oikeistopopulistiset voimat, jotka pyrkivät keskittämään valtaa itselleen myös niillä sektoreilla, joissa se ei länsimaisissa demokratioissa poliitikoille kuulu, kuten oikeuslaitoksessa ja lehdistössä.

 

Unkarin ja Puolan toimintaa on nyt Euroopan Unionissa katsottu jo niin pitkään, että nyt on aika vetää rajat. Unkarin ja Puolan jääminen ulos EU:n elpymisrahastosta olisi vain helpotus nettomaksajille. Ranskan EU-ministeri on jo todennutkin, että ratkaisu voidaan tehdä ilman suuria nettosaajia Unkaria ja Puolaa. Unkaria ja Puolaa tukeva Slovenian pääministeri Janez Jansa muistetaan Suomessa jo Patria-kaupan ajoilta, jolloin Jansa tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan lahjusten otosta. Sama mies onnitteli jo Donald Trumpia vaalivoitosta ja jatkokaudesta, mikä kuvaa hyvin millaisessa todellisuudessa maan johto elää.

 

Hyvää viikonloppua!

 

Terveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.