|
18.6.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Kokoomus julkaisi tasapainotuspaketin

Arvoisa lukija,

Koronatilanne Suomessa alkaa helpottaa. Uudet tartunnat ovat hyvin vähäisiä ja ne kyetään jäljittämään. Meillä on tällä hetkellä turvallista, mutta valitettavasti tauti ei ole ohi. Maailmalla se jyllää tänä päivänä erityisesti USA:ssa ja Latinalaisessa Amerikassa. Huolestuttavaa on, että uutta aaltoakin on liikkeellä Pekingistä Jällivaaraan.

Lopullisesti Korona on voitettu vasta, kun rokote on keksitty ja riittävästi levitetty. Suomessa saadaan kuitenkin viettää kesää jo normaalioloissa ja myös matkustella turvallisiksi luokitelluissa maissa, kuten Virossa tai Norjassa.

Ravintoloiden osalta rajoituksia purettiin eilen lisää. Ensi maanantaista alkaen anniskelu on mahdollista 9-01 välillä ja buffetpöydät saa avata. Elokuussa saa myös järjestää yli 500 hengen tilaisuuksia ja sairaaloissa saa käydä tapaamassa potilaita, toki käytännöistä päättää jokainen sairaala erikseen. Jos takapakkia ei tule, niin elokuussa elämä Suomessa on jo täysin normaalia.

KOKOOMUS JULKAISI TASAPAINOTUSPAKETIN

Kokoomus julkaisi eilen poliittisia linjauksia, joilla Suomen talous saataisiin koronakriisin jälkeen kestävälle uralle. Työllisyysaste on nostettava 2020 mennessä 80 prosenttiin, 100 000 uutta työllistä on saatava tällä vaalikaudella ja Kokoomus leikkasi eduskunnassa olevaa hallituksen lisätalousarvioesitystä 1 miljardilla. Ajatuksena on siirtää eteenpäin niitä menoja, jotka eivät ole juuri nyt välttämättömiä.

Kokoomuksen malli tähtää työllisyyden edistämiseen kaikilla tasoilla. Tehdään työhön palkkaamisesta ja työn tekemisestä nykyistä kannattavampaa. Huomioidaan työn tekemisen uudet muodot, kuten yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen. Kannustetaan myös jatkamaan työuralla pidempään.

Kokoomuksen analyysi Suomen talouden tilasta ja poliittisista linjauksista löytyy tämän viestin liitteenä. Talousesitys 17.6.

REPUBLIKAANEILLA VAHVAA GLOBALISAATIOKRITIIKKIÄ

USA on polarisoituneempi maa nyt kuin koskaan sisällissodan jälkeen. Tällä hetkellä keskustelu pyörii mustien oikeuksien ympärillä, maailmanlaajuiseksi kasvaneen Black Lives Matter -liikkeen ansiosta. Erityisesti tapetilla on poliisin toimintatapojen uudistaminen.

Globalisaatio on kuitenkin ravisuttanut amerikkalaista yhteiskuntaa syvästi. Yhdysvallat on toki kansakuntana globalisaation suurin voittaja, mutta hyödyt eivät ole jakautuneet yhtä tasaisesti kuin Pohjoismaissa. Erityisesti pienyrittäjät ja valkoinen työväenluokka ovat menettäneet asemiaan.

Republikaanit ovat viime aikoina profiloituneet valkoisen työväenluokan ja alemman keskiluokan puolestapuhujiksi. Keinoina on esitetty protektionismia, maahanmuuton vaikeuttamista ja ympäristövaatimuksista tinkimistä. Republikaanien ajattelua kuvaa hyvin Mitt Romneyn entisen avustajan Oren Cassin kirja The Once and Future Worker, johon monet keskeiset republikaanit tukeutuvat.

Ohessa aiheesta Verkkouutisiin kirjoittamani kolumni. Suomen kannalta tällainen kehitys on erittäin huolestuttavaa. USA voi jollakin tavalla pärjätä sisämarkkinoihin perustuvassa maailmassa, mutta vientivetoiselle pienelle Suomelle se on mahdotonta.

Linkki kirjoitukseeni löytyy täältä https://www.verkkouutiset.fi/suurimman-voittajan-ironia/

Hyvää Juhannusta!

Terveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.