|
18.6.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Kokoomus ja PS kuntavaalien voittajat, hallituspuolueet hävisivät

Arvoisa lukija!

 Tämän viikon viesti keskittyy analysoimaan kuntavaalien voittajia ja häviäjiä. Onnittelut kaikille uusille valtuutetuille ja kiitos kaikille Kokoomuksen vaalivoittoa omalla ehdokkuudellaan, vaalityöllään ja äänellään vauhdittaneille!

 Aluksi kuitenkin pari ajankohtaista asiaa. Tänään eduskunta äänestää ensimmäisen kerran suuressa salissa soteuudistuksesta. Vaikka takana on yli kymmenen vuoden työ, niin ilmassa ei ole suuren urheilujuhlan tuntua. Nyt eteenpäin hallituksen äänillä menevä esitys sisältää lukemattomia valuvikoja ja rahoitus on oraitten päällä. Hyvin todennäköistä on, että tuleva hallitus aloittaakin nyt tehtävän soteuudistuksen korjaamisella. Lopullisesti soteuudistuksen kohtalo ratkeaa ensi keskiviikon äänestyksessä.

 Eduskunnan edessä olevaa Mannerheimin tietä tukkii parasta aikaa Elokapina mielenosoittajien joukko. Mielenosoittaminen kuuluu demokratiaan, mutta sen sijaan muiden kansalaisten elämää vaikeuttava liikenteen tukkiminen ei kuulu. Minua kuljettanut afrikkalaista syntyperää oleva taksikuski kiteytti asiassa kansan mielipiteen: ”Mitä ne täällä tietä tukkii, Suomessa on asiat hyvin!” Olen samaa mieltä. Hyvin ovat asiat isossa kuvassa ja erityisen hyvällä tasolla on kestävä kehitys ja ympäristön tila, joka maailman huippua. Ei siis todellakaan voi ymmärtää, eikä hyväksyä Elokapinaa.

 Tällä viikolla tuli myös sairaslomauutinen, kun Petteri Orpo joutui pallolaajennukseen ja sairaslomalle heinäkuun loppuun asti. Onneksi Orpo pääsi hoitoon nopeasti ja on jo toipumassa. Puheenjohtaja pääsee johtamaan joukkojaan, kun politiikan syksy elokuussa alkaa.

KOKOOMUS JA PS KUNTAVAALIEN VOITTAJAT, HALLITUSPUOLUEET HÄVISIVÄT!

Kuntavaalien VOITTAJAT:

Kokoomus

– Valtakunnan ylivoimainen kärki 21,4% (0,7 %)

– Lisää valtuustopaikkoja (+ 64)

– Selvä ykkönen suurimmissa kaupungeissa (C 21 kaupungit)  ja pormestarivaalien voittaja. Säilyi suurimpana Helsingissä, Espoossa ja Turussa. Nousi suurimmaksi Vantaalla ja RKPn vaaliliiton avulla myös Tampereella, jossa tuli historiallinen 15 äänen voitto ja samalla pormestarin paikka palaa Kokoomukselle.

– Nosti eniten ääniosuutta eduskuntavaaleihin verrattuna (+ 4,4)

– Pirkanmaalla suurin Tampereen lisäksi Pirkkalassa, Kangasalalla, Nokialla, Vesilahdella, Orivedellä, Sastamalassa, Pälkäneellä, Juupajoella ja Kuhmoisissa. Lisäksi lähes kaikissa kunnissa voitettiin lisää valtuustopaikkoja.

Perussuomalaiset

– Eniten lisää ääniä vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattuna (+ 126 722)

– Eniten uusia valtuutettuja (+ 580)

– Perussuomalaisten tulos jäi kuitenkin vaatimattomaksi ennakko-odotuksiin ja edellisiin eduskuntavaaleihin nähden, sillä Perussuomalaiset oli myös eniten ääniä eduskuntavaaleihin verrattuna menettänyt puolue (- 184 786)

– Pirkanmaalla suurin Ylöjärvellä, Hämeenkyrössä ja Kihniössä

Liike Nyt

– Ääniosuus 1,6 %, kaikki uusia ääniä.

– Valtuustopaikkoja 49.

Kuntavaalien HÄVIÄJÄT:

KESKUSTA

– Hävisi eniten ääniä kuntavaaleihin 2017 verrattuna (- 87 393)

– Hävisi eniten ääniosuutta (- 2,7 %)

– Hävisi eniten valtuutettuja (-376)

– Suurin Pirkanmaalla Virroilla, Parkanossa, Urjalassa, Punkalaitumella ja Ikaalisissa.

SDP

– Kannatus laski historiallisen alhaiseen kuntavaalikannatukseen 17,7 (- 1,7)

– Menetti Tampereen pormestarin paikan ja suurimman puolueen aseman Vantaalla, Lappeenrannassa ja Kouvolassa Kokoomukselle.

– Menetti 248 valtuutettua

– Suurin Pirkanmaalla Akaassa, Valkeakoskella ja Mänttä-Vilppulassa.

VIHREÄT

– Kannatus laski rajusti 10,9 % (- 1, 9)

– Menetti 102 valtuutettua

– Puolueen kannatus romahti ydinalueilla Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku jopa 4-5%

VASEMMISTOLIITTO

– Kannatus laski 7,9% (- 0,9 %)

– Menetti 150 valtuustopaikkaa

– Menetti suurimman puolueen aseman Kemissä

KIITOS, TÄSTÄ ON HYVÄ JATKAA!

Erityisen iloinen olen siitä, että myös kotikunnassani Sastamalassa Kokoomus palasi pitkästä aikaa suurimmaksi puolueeksi loistavan ehdokasjoukon ja hyvän vaalityön ansiosta. Kiitos kaikille mukana olleille! Olen myös tyytyväinen omaan äänimäärääni (384). Tästä on hyvä jatkaa työtä Sastamalan valtuustossa ja eduskunnassa!

Hyvää viikonloppua!

PS. Tervetuloa seuraamaan beach-volleyn SM-osakilpailua Sastamalaan Kaalisaareen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.