|
4.12.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti

Arvoisa lukija,

 Tämän viikon poliittisen keskustelun tärkein aihe on eduskunnassa ollut oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetit, joita käsiteltiin keskiviikkona eduskunnassa. Tämä viesti keskittyy Kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin, Toivon polkuun, joka on 66 sivuinen kirja, missä on hyvin yksityiskohtaisesti käyty läpi Kokoomuksen vaihtoehto Marinin hallituksen politiikalle. Linkki Toivon polkuun löytyy täältä

 https://www.kokoomus.fi/toivon-polku-kokoomuksen-vaihtoehtobudjetti/

KAIKEN PERUSTANA ON TYÖLLISYYS

 

Marinin hallitus on onnistunut varsin hyvin Koronan hoidossa. Sen sijaan hallitus on osoittautunut täysin kyvyttömäksi tekemään työllisyyttä ja kilpailukykyä edistäviä uudistuksia, joiden vuoksi Suomen talous uhkaa jäädä kasvavan velkavuoren alle vielä pitkään Koronan jälkeenkin. Kaiken lisäksi tällä viikolla ajoi kiville kolmikanta, joka ei kyennyt sopimaan yli 55-vuotiaiden työllisyyden edistämisestä ja siten työllisyyden lisäämisestä 10 000-12 000 hengellä 2020-luvun loppuun mennessä. Nyt eläkeputki on hallituksen käsissä ja hyvin pian tiedetään siirretäänkö jälleen päätöstä eteenpäin.

 

Suurin ero Kokoomuksen ja nykyisen hallituksen välillä on nimenomaan työllisyyspolitiikassa. Se on myös syy siihen, että Kokoomus ei lähtenyt Rinteen hallitukseen. Kokoomus asetti SDP:n esittämien menonlisäysten ehdoksi, että ne rahoitetaan työllisyyden kasvun avulla ja päätökset on tehtävä heti, koska kakkua ei voi jakaa ennen kuin se on leivottu. Keskustalle riitti se, että Rinteen hallitus sopi työllisyystavoitteesta ja antoi keinot työmarkkinajärjestöjen ratkaistavaksi. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin tiedämme, että kolmikanta ei ole saanut  mitään aikaan.

 

Ainoa poikkeus on eläkeputken nosto vuodella, josta sovittiin jo ennen Rinteen hallituksen aloittamista. Sen työllisyysvaikutus on 5 000 työvuotta. Jopa kuntien työllisyyskokeilun alkua jouduttiin siirtämään kahdella kuukaudella.

 

Taisi käydä niin, että Keskusta petti itsensä, kun työllisyyden kasvun varaan lasketut menonkorotukset on tehty etupainotteisesti, mutta päätöksiä työllisyystoimista ei näy, eikä kuulu. Kakun jakaminen ennen sen leipomista on tuhon tie julkisessa taloudessa.

 

Kokoomuksen esitykset toisivat 120 000 työpaikkaa 3-5 vuodessa, mikä vahvistaisi julkista taloutta 4,2 miljardia. Laskelmat on tehty riippumattomien ekonomistien toimesta. Keskeiset keinot ovat työntekemisen ja työn teettämisen kannattavuuden parantaminen. Se tarkoittaa työn verotuksen keventämistä, kannustavampaa sosiaaliturvaa (esim. asumistuen omavastuun palautus) , alempia päivähoitomaksuja, paikallista sopimista, kotitalousvähennyksen korottamista, terapiatakuun toteuttamista ja kansainvälisen rekrytoinnin helpottamista.

 

TULOVEROA ALAS – 500 EUROA LISÄÄ KÄTEEN

 

Kokoomus haluaa laskea yrittäjien, palkansaajien ja eläkeläisten tuloveroa. Palkansaajalle jäisi 500 euroa enemmän rahaa käyttöön, mistä suuri osa menisi kotimaiseen kulutukseen ja toisi töitä palvelualoille. Yli 75-vuotiaille suunnattu superkotitalousvähennys antaisi monille mahdollisuuden ostaa siivous -ja muuta kotiapua kotiin ja näin elää pidempään kotona. Ikäihmisten elämänlaatu paranisi, yhteiskunta säästäisi laitospaikoista ja siivouspalvelujen tarjoajille olisi enemmän töitä. Kaikki voittaisivat.

 

TURVALLISUUDESTA HUOLEHDITAAN – 500 POLIISIA LISÄÄ

 

Arjen turvallisuus on kansalaisten perusoikeus ja turvallisuuden takaaminen on yhteiskunnan keskeinen tehtävä. Turvallisuudessa on sekä uusia, että vanhoja uhkia. Huumerikollisuus, jengirikollisuus, järjestäytynyt rikollisuus, talousrikollisuus, rajut liikennerikkomukset ja tietojärjestelmiin kohdistuvat rikokset uhkaavat kasvaa ja niihin kaikkiin on kyettävä vastaamaan, unohtamatta rikollisuuden pahimpia lajeja kuten väkivaltarikollisuutta, sekä lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

 

Lisää poliiseja tarvitaan. Ennen vuoden 2019 vaaleja kaikki eduskuntapuolueet sopivat poliisien määrän kasvattamisesta lukuun 7 850. Hallitus kuitenkin on lisännyt poliisien määrää vain hieman. Luku on ensi vuonna 7 500, mutta poliisikoulusta valmistuu enemmän poliiseja, joten määrä voisi olla korkeampi. Kokoomus esittää 8 000 poliisia eli määrän nosta viidelläkymmenellä ja tähän 40 miljoonan euron pysyvää lisärahoitusta.

 

ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ JUHLITAAN KORONAN VARJOSSA

 

Tänä vuonna itsenäisyyspäivä on Koronan vuoksi erilainen kuin aiemmin ja yleisötilaisuudet on peruttu. Silti aina ja kaikissa tilanteissa itsenäisyys on juhlimisen arvoinen asia, jolloin on aika kunnioittaa veteraanien ja aiempien sukupolvien työtä isänmaan hyväksi. Siksi juhlia pitää aina, vaikka lähimpien kanssa ja television ääressä.

 

Sastamalassa on perinne, että itsenäisyyspäivänä on Tyrvään kirkossa Jumalanpalvelus ja seppeleet viedään sankarivainajien haudalle. Tämä toteutuu tänäkin vuonna, vaikka Jumalanpalvelus onkin yleisölle avoin vain tiedotusvälineiden kautta. Seppelpartiot vievät seppeleet sankarihaudoille Jumalanpalveluksen jälkeen, siinä kunniatehtävässä saan olla mukana.

 

Hyvää itsenäisyyspäivää!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.