|
6.4.2025

Arto Satosen viikkoviesti – Kauppasodalla ei ole voittajia

Arvoisa lukija,

kunta- ja aluevaalit ovat käynnistyneet. Ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin asti ja varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina. Vaaleista on odotettavissa hyvin tiukat. Odotettavasti Kokoomus ja SDP taistelevat tasaisesti suurimman puolueen asemasta ja mm. pormestarin paikasta Tampereella. Samoin Pirkanmaan hyvinvointialueen vaali on todennäköisesti tiukka Kokoomuksen ja SDP:n välillä.

Muista käyttää äänioikeuttasi. Kokoomuksella on vahva ehdokaslista kaikissa Pirkanmaan kunnissa ja laadukas joukko aluevaaliehdokkaita. Sieltä joukosta löytyy varmasti hyvä kohde kullekin äänestäjälle. Minä olen ehdolla Sastamalassa numerolla 130.

SÖKÖN NOKITUS VAI PUNNITTU LINJAUS?

Donald Trumpin hallinnon määräämät tullit koko maailmalle ovat herättäneet taloudellista epävarmuutta kaikkialla ja myös pörssikurssit ovat laskeneet ympäri maailmaa. Tällä hetkellä kaikki pohtivat onko kyse sököpelin nokituksesta ja neuvotteluasemien hausta vai maailman suurimman talousmahdin perusteellisesta linjanmuutoksesta vapaakaupasta protektionismiin.

Euroopan Unioni on Yhdysvaltojakin suurempi talousalue ja kauppa näiden suurten toimijoiden välillä on itse asiassa varsin tasapainossa. Euroopasta toki viedään tavaraa Amerikkaan enemmän kuin sieltä tuodaan, mutta palveluvienti on puolestaan Yhdysvalloille ylijäämäinen. Molemmat osapuolet hyötyvät mahdollisimman vapaasta kaupasta, mikä tarkoittaa sitä, että tavarat ja palvelut tuotetaan siellä missä se on edullisinta.

Iso-Britannialainen ekonomisti ja poliitikko David Ricardo kehitti jo 1800-luvulla suhteellisen edun periaatteen, minkä mukaan jokaisen valtion kannattaa tuottaa juuri niitä tuotteita ja palveluita, joissa kunkin valtion suhteellinen etu on suurin. Ricardon teoria pitää edelleen paikkansa. Vuonna 1930 USA:n presidentti Herbert Hoover kyseenalaisti Ricardon opit ja laittoi yksipuolisesti tullit tuonnille. Seurauksena oli muiden valtioiden luoma kauppablokki USA:ta vastaan, USA:n viennin hyytyminen, kuluttajahintojen nousu ja reaalipalkkojen lasku. Lopulta vielä maailmanrauhakin järkkyi.

Trumpin hallinnon ideat on siis jo kertaalleen testattu ja huonoiksi havaittu. Tämä viittaisi siihen, että kyse voi sittenkin olla vain sököpelin nokituksesta ja lopulta kuitenkin päädytään neuvotteluratkaisuun. Tähän Euroopan Unioni pyrkii. Kauppapolitiikka kuuluu Euroopan Unionille, joten EU neuvottelee yhdessä, ei kukin jäsenmaa USA:n kanssa erikseen. Näin pitääkin olla, koska taloudellisesti EU ja USA ovat tasavertaisia osapuolia.

Vaara piilee, että tullipäätösten takana voi olla syvällisempääkin ajattelua. Trump on puhunut tullien puolesta pitkään, myös vaalikampanjassaan. Osa republikaaneista oikeasti ajattelee, että vain tullien avulla voidaan suojata USA:n teollisuuden, teollisuustyöntekijöiden ja pienyrittäjien asemaa. Tämä perustuu siihen sinänsä terveeseen ajatukseen, että palkalla pitää tulla toimeen. USA:ssa toimeen tuleminen tarkoittaa monille päivittäisten menojen lisäksi myös yksityistä terveysvakuutusta ja lasten lukukausimaksujen maksamista. Niitä ei makseta pienistä palkoista.

Tämä ajattelu sisältää kuitenkin monta ongelmaa. Ensinnäkin tuotanto ei siirry USA:han nopeasti ja niin kauan kun tavaraa ostetaan tullimuurien takaa, niin se on kuluttajille tuntuvasti kalliimpaa kuin aiemmin eli tulli toimii kuin vero. Toiseksi monilla toimialoilla USA ei ole kilpailukykyinen esimerkiksi Aasian kasvaviin talouksiin verrattuna ja tullimuureilla vain suojellaan tehotonta tuotantoa, mikä tulee lopulta kalliiksi. Lisäksi suurin osa amerikkalaista elää kädestä suuhun, jolloin ongelma on myös aikataulu. Tullien negatiiviset vaikutukset näkyvät korkeampina hintoina ensimmäisestä päivästä lähtien, mutta mahdolliset hyödyt vasta vuosien päästä.

Suomelle USA on yksi tärkeimmistä kauppakumppaneista. Kymmenet suomalaiset yritykset toimivat Amerikassa. Niille tulleilla ei ole merkitystä tai ne voivat olla lyhyellä tähtäimellä jopa positiivisia. Sen sijaan Suomesta USA:n markkinoille tuotteita ja palveluita vievälle yrityksille tullit ovat todella kova isku, jos ne jäävät pitkäksi aikaa voimaan. Käytännössä korvaavia markkinoita on etsittävä muualta. Lisäksi tullien pitkittyminen pakottaisi EU:n vastatulleihin amerikkalaisille tuotteille, millä silläkin olisi negatiivinen seurauksensa myös Suomessa.

Toivoa sopii, että ihminen on oppinut jotain siitä mitä sata vuotta sitten tehtiin ja löydetään toimiva neuvotteluratkaisu USA:n ja EU:n välillä. Kauppasodalla ei nimittäin ole voittajia. Sen jälkeen olemme kaikki köyhempiä. Sen Ricardo meille opetti ja on edelleen oikeassa.

ARTO KIERTÄÄ VAALIKAMPANJAN VIIMEISELLÄ VIIKOLLA

  • ma 7.4.
    • klo 10.30-11.00 Vanha Pappila Hetki, Ähtäri
    • klo 12.00-12.30 Alajärven ABC, Alajärvi
    • klo 13.30-14.00 Kahvila Aarla, Lapua
    • klo 14.40-15.10 Johan Puu, Orismala, Isokyrö
    • klo 15.50-16.20 Vaasan Kauppatori, Vaasa
  • to 10.4.
    • illalla Vantaalla
  • pe 11.4.
    • klo 16.30-17.00 Narikkatori, Helsinki
    • klo 17.45-18.45 House of Sandwiches, Pakila, Helsinki
  • la 12.4.
    • klo 9.00-12.45 Vammalan tori ja Toivonkulma, Sastamala
    • iltapäivällä Valkeakoskella, Tampereella, Ylöjärvellä ja Nokialla

Tervetuloa juttusille. Muista äänestää!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.