|
16.9.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Kannustimet ja palvelut kuntoon

Arvoisa lukija,

Eduskunnan syksy on lähtenyt aktiivisesti liikkeelle. Kuten odotettua oli vasemmisto-oppositio haastaa ärhäkkäästi Orpon hallituksen talous- ja työllisyyslinjaa. Mielenkiinnolla odotan heidän omia ehdotuksiaan julkisen talouden tasapainottamiseksi. Kritiikiltä putoaa pohja pois, jos ei ole esittää vaihtoehtoja. Mittasuhteet on myös hyvä muistaa. 100 miljoonalla ei voi korvata 800 miljoonaa euroa. Tällä viittaan siihen epäsuhtaan, kun rinnastetaan tuloveron kevennyksiä työttömyysturvan uudistamiseen.

Työministerin vastuulle kuuluvaa hallituksen työllisyyspolitiikan ideaa ja toteutusta käyn läpi viestin lopussa. Pääsin kommentoimaan asiaa myös kyselytunnilla. Linkki vastaukseeni löytyy täältä https://www.satonen.fi/muut-kirjoitukset/eduskunnan-kyselytunti-14-9-2023-video/

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu edelleen. Aseavun ohella lännen keskeinen keino auttaa Ukrainaa on Venäjälle asetettavat pakotteet. Siksi hyvin monet länsimaiset yritykset ovat vetäytyneet Venäjältä ja aiheuttaneet haasteita Venäjän taloudelle. Osana pakotteita myös venäläisten liikkumista länteen rajoitetaan. Suomi seurasi tänään Baltian maiden esimerkkiä päättämällä kieltää Venäjälle rekisteröityjen henkilöautojen maahantulo.

SATOSEN SUMPIT KAUPPAHALLISSA

Perinteiset Satosen sumpit on tarjolla Tampereen kauppahallissa Kahvila Aniittassa ma 18.9. klo 12-13. Tule vaihtamaan kuulumisia kanssani nyt kun eduskunta on palannut istuntotauolta ja ministeriössä on täysi höyry päällä. Tervetuloa!

KANNUSTIMET JA PALVELUT KUNTOON

Orpon hallituksen tavoitteena on 100 000 työpaikkaa. Julkisen talouden 6 miljardin tasapainottamisesta työllisyyden kasvun varaan on laskettu kolmannes. Tämä on mahdollista saavuttaa ottamalla oppia muista pohjoismaista. Periaatteessa kyse on yksinkertaisesta asiasta. Työn tekemisen ja työn teettämisen pitää kannattaa nykyistä paremmin.

Hallituksen tavoitteena on uudistaa työttömyysturvaa ja keventää verotusta siten, että työnteko kannattaa paremmin suhteessa sosiaaliturvaan ja kokoaikatyö kannattaa paremmin suhteessa osa-aikatyöhön. Jälkimmäiseen liittyy mm. esitys suojaosan poistosta. Osa-aikatyön ja työttömyysturvan yhteensovittaminen on toki jatkossakin mahdollista, mutta siirtyminen kokoaikatyöhön on aiempaa kannattavampaa.

Kannustinloukkujen purkamista haetaan myös työttömyysturvan lapsikorotusten poistamisella. Lapsikorotuksia saavilla on erityinen kannustinloukku, koska palkkaa maksetaan työpanoksen, ei huollettavien määrän mukaan. Työttömyysturvan lapsikorotusten poiston työllisyysvaikutukseksi valtionvarainministeriö on laskenut 10 000, mikä on neljännes koko työttömyysturvauudistuksen työllisyysvaikutuksista. Hallitus korvaa säästyvät rahat lapsiperheille mm. korottamalla alle 3-vuotiaiden lapsilisää, sekä tukemalla yksinhuoltajia ja monilapsisia perheitä.

Kannustimien lisäksi tärkeää on kehittää työttömien palveluita, jotta uusi työ löytyy nopeasti ja avoimet työpaikat täyttyvät. Orpon hallitus mahdollistaa työnvälityksen myös työttömyyskassoille, jotka tulevat kuntien rinnalle tarjoamaan palveluja. Nykyisen ”pakkohaun” sijasta jatkossa luotetaan enemmän virkailijoiden harkintaan työnhakuvelvoitteita määrättäessä ja ylipäätään palveluita muutetaan yksilöllisimmiksi.

Kolmas tärkeä asia on uusien työpaikkojen luominen. Sitä mahdollistetaan parhaiten kehittämällä suomalaisen työn kilpailukykyä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi hallitus uudistaa työmarkkinoita. Esimerkiksi paikallista sopimista lisäämällä, työrauhaa ja siten toimitusvarmuutta turvaamalla, sekä erityisesti pk-yritysten työllistämiskynnystä alentamalla uusia työpaikkoja saadaan aikaan.

Orpon hallituksen työllisyystavoite on siis mahdollista saavuttaa vain onnistumalla kolmessa asiassa. Sosiaaliturva ja verotus työntekoon kannustavaksi, työttömien palvelut yksilöllisimmiksi ja työpaikkoja lisää työmarkkinoita uudistamalla.

Viikonlopputerveisin, Arto Satonen

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.