|
2.12.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Itäraja kokonaan kiinni

Arvoisa lukija,

Suomi juhlii ensi viikolla 105-vuotissyntymäpäivää. Itsenäisyytemme on kaiken perusta. Itsenäisyyspäivänä on aika kunnioittaa kaikkien niiden sukupolvien yhteistä työtä, joiden ansiosta Suomi on tänä päivänä monilla mittareilla mitattuna yksi maailman parhaista maista. Nykyisen sukupolven tehtävänä on jättää Suomi entistä parempana seuraaville, kuten Suomessa aina on tehty. Kovimman taakan kantoi veteraanisukupolvi, joka taisteli meille itsenäisyyden ja vapauden, sekä aloitti jälleenrakentamisen.

Viimeisen kahden vuoden aikana Suomen turvallisuustilanne on olennaisesti muuttunut. Venäjän aloittama brutaali hyökkäyssota Ukrainan kansaa vastaan on koskettanut koko läntistä Eurooppaa. Toki sotatoimet ja sodan kärsimykset ovat kohdistuneet nimenomaan ukrainalaisiin, mutta taloudelliset vaikutukset ovat heijastuneet laajalti. Venäjä on myös tehnyt monenlaisia hybridioperaatioita, joiden kohteeksi Suomikin on joutunut.

Venäjän viimeisin projekti oli turvapaikanhakijoiden ohjaaminen Suomen itärajalle. Kyse oli organisoidusta toiminnasta, jolla ei ole mitään tekemistä todellisen turvapaikanhaun kanssa. Lähi-idän ja Afrikan maiden kansalaisille markkinoitiin Venäjän kautta viisumeita ja kuljetuksia Suomen rajoille. Venäläiset rajamiehet eivät estäneet paperittomien henkilöiden rajan ylitystä, vaan suorastaan auttoivat siinä. Jotkut vielä varastivat tulijoilta loput rahat rajalla. Suomelle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin laittaa koko itäraja kiinni.

Venäjän toimiin on reagoitava päättäväisesti, mutta ei provosoiden. Venäjä on autoritäärinen valtio, jossa ei kunnioiteta ihmisoikeuksia, ei piitata omista miestappioista rintamalla, eikä välitetä oman maan kansalaisten alenevasta elintasosta. Venäjää kiinnostaa vain vaikutusvalta, jota historiasta kumpuava suurvalta-ajattelu ruokkii. Presidentti J. K. Paasikivi opetti myös meitä jälkipolvia toteamalla, että venäläisten kanssa ei pidä sortua liialliseen juridisointiin, koska Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus. Tämä viisaus on syytä muistaa edelleen.

Suomi liittyi NATO:n jäseneksi kreivin aikaan. NATO on maailman vahvin sotilasliitto, jota toistaiseksi kukaan ei ole lähtenyt haastamaan. NATO-jäsenyys on Suomen ulkoisen turvallisuuden kivijalka. Tätä vahvistaa USA:n kanssa tehtävä DCA-sopimus. Lisäksi tarvitaan nykyaikaisesti aseistettu oma armeija, yleinen asevelvollisuus ja siten laajat reservit, sekä vahva maanpuolustustahto. Nämä kaikki Suomesta löytyvät.

Yksi osa hybridioperaatioita on se, että pyritään aiheuttamaan ristiriitoja Suomen sisälle. Sen vuoksi oli tärkeää, että itärajan sulkemiselle oli laajasti myös opposition tuki ja Suomi osoitti kansallista yhtenäisyyttä ulospäin. Venäjä on jo pitkään pyrkinyt hyödyntämään ja vahvistamaan länsimaiden sisällä olevia ristiriitoja sosiaalista mediaa alustana käyttäen. Suomi ei ole someoperaatioille helppo kohde, koska meillä on korkea koulutustaso ja luottamus virkamiesinstituutioihin vahvempaa kuin monissa muissa maissa. Silti on viisasta olla varovainen suhteessa sosiaalisesta mediasta saataviin tietoihin. Lähteiden luotettavuus kannattaa varmistaa aina.

Elämme siis maailmassa, jossa on monenlaisia uhkia ja haasteita. Niistä kaikista huolimatta Suomi on edelleen maailman onnellisin maa ja paras paikka elää. Taloudelliset haasteet ovat myös vakavia, mutta ne ovat voitettavissa. Ne voitetaan sillä samalla reseptillä, jolla Suomi on pärjännyt koko itsenäisyytensä ajan. Luterilainen työn etiikka, jossa jokainen kyntää oman sarkansa ja tekee parhaansa yhteiseksi hyväksi kantaa jatkossakin. Niitä autetaan, jotka ovat avun tarpeessa ja veteraanisukupolven hengessä kaveria ei jätetä.

STUBBIN KANSSA LIIKKUMAAN NOKIALLE: yhdistävä lenkki su 3.12. klo 14.00-14.45, lähtö Nokian Pirkkalaistorilta

VALKEAKOSKELLA PAULI KIURUN KANSSA ASIAA TYÖLLISYYDESTÄ: su 3.12. klo 18.00-19.00, Lounas-Kahvila Savariini, Apiankatu 4

Hyvää itsenäisyyspäivää toivottaen,

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.