Arvoisa lukija,
Tämän viikon puheenaihe on ollut sote. Perustuslakivaliokunta on käsittelyt asiaa koko viikon ja käsittely jatkuu ensi viikolla. Valiokunnan jäsenenä minulla ei ole mahdollisuutta kommentoida tätä asiaa keskeneräisenä, joten palaan soteen ensi viikon viestissä.
Tässä viestissä käsittelen Italian tilannetta, joka on riskialtis koko Euroopan kannalta. Toisena asiana käsittelen varusmiespalvelun uudistamista koskevaa esitystä, joka on ollut tällä viikolla esillä. Viestin lopussa kysyn myös tästä mielipidettäsi.
ITALIAN HALLITUSPOLITIIKKAAN SISÄLTYY ISOT RISKIT
Italiassa aloittaa politiikan ulkopuolelta tulleen professori Giuseppe Contin johdolla kahden populistipuolueen Viiden tähden liikkeen ja Pohjoisen liigan hallitus. He olivat vaalien voittajia ja heillä on siten kansan mandaatti hallita. Voitto toki saavutettiin täysin epärealistisilla lupauksilla. Viiden tähden liike lupasi kansalaispalkan ja Pohjoisen liiga 15 prosentin tasaveron. Molempien päälupaukset sisältyvät uuteen hallitusohjelmaan, sekä eläkeiän alentaminen. Pelkästään näiden ennustetaan tuovan 100 miljardin vajeen Italian budjettiin.
Italialla on velkaa yli 2200 miljardia. Velasta suurin osa on kotimaista eli italialaiset ovat lainanneet valtiolleen. Taustalla on pitkään jatkunut heikko taloustilanne, Länsi-Europan mittarilla korkea korruption taso, tehoton hallinto ja joustamattomat työmarkkinat. Edellinen hallitus sai hieman talouskasvua aikaan, mutta äänestäjien mielestä liian vähän ja liian myöhään. Oman lisänsä tuo pakolaisten tulva Afrikasta, joka kohdistuu erityisesti Italiaan. Ongelmavyyhti on siis valtaisa ja sitä lähtee ratkomaan täysin kokematon hallitus.
Pitkät korot ovat jo nousseet ja riskit ovat suuret. Italia on niin iso talous, että sitä ei muiden Euroopan maiden rahoilla voida pelastaa. Jos saapasmaa alkaa vajota suohon, niin ongelmat ovat isot ja tuntuvat kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa. Jo tässä vaiheessa voimme oppia Italiasta sen, että kun puolueet antavat populistisia lupauksia ja lähtevät niitä toteuttamaan yhteisessä hallituksessa, niin silloin ollaan kuilun partaalla. Toivoa sopii, että tämä muistetaan Suomessa ensi keväänä. Valitettavasti ensimmäisiä populistisia lupauksia on jo heitelty erityisesti suurimman oppositiopuolueen taholta.
KANSALAISPALVELUS SIVIILIPALVELUKSEN TILALLE – KAIKKI NAISET MUKAAN?
Siviilipalvelusta on arvioitu uudelleen kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Bank of Ideasin toteuttama selvitys esittää kansalaispalvelusta, joka voi käsittää koko ikäluokan eli se koskisi siis myös kaikki naisia. Palvelus pitäisi suorittaa 30 ikävuoteen mennessä. Työpalvelumuotoisesta siviilipalveluksesta luovuttaisiin ja uusi palvelus rakennettaisiin tukemaan yhteiskunnan siviilivalmiutta ja varautumista. Palvelus voitaisiin soveltuvin osin tehdä virtuaalisena. Koulutuksen käyneiden osaaminen saataisiin häiriöolosuhteissa ja poikkeusoloissa viranomaisen käyttöön.
Uutta ehdotusta on vakavasti harkittava. Turvallisuusuhat eivät nykymaailmassa ole ainoastaan sotilaallisia ja esimerkiksi kyberturvallisuuden osaajista olisi paljon hyötyä. On kuitenkin erittäin tärkeää muistaa, että uskottavan puolustuksen perusta muodostuu yleisestä asevelvollisuudesta ja reserviläisistä. Yleistä asevelvollisuutta ei siis missään nimessä voi vesittää. Armeija on myös monille hyvä paikka kohdata oman ikäluokkansa ihmisiä samalta viivalta. Yhteisöllinen ja kasvatuksellinen merkitys on suuri.
Palveluksen asettaminen koko ikäluokalle on myös harkittava asia. Monipuolisten turvallisuusuhkien aikakaudella on varmasti käyttöä myös sille, että kaikki naiset osallistuisivat palvelukseen. Asian hyviä ja huonoja puolia, sekä pitkäaikaisia vaikutuksia pitää kuitenkin harkita perusteellisesti. Kyse onkin keskustelun avauksesta, josta seuraavalla vaalikaudella esimerkiksi parlamentaarinen työryhmä jatkaisi asian valmistelua ja päätöksenteon aika on sitten myöhemmin. Tätä ehdotti puolustusministeri Jussi Niinistö ja siihen on helppo yhtyä.
Mitä mieltä sinä olet?
Pitääkö asevelvollisuus säilyttää nykymuodossaan?
Kannattaako työpalvelumuotoisesta siviilipalveluksesta luopua ja muuttaa se kokonaisturvallisuutta palvelevaksi kansalaispalvelukseksi?
Pitääkö palvelusvelvoite ulottaa koko ikäluokkaa koskevaksi?
Viikonlopputerveisin,
Arto