|
21.5.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Hyviä parannuksia ravintolatukeen

Arvoisa lukija,

Tämä viesti keskittyy koronatilanteen alueellisiin eroihin, parlamentarismiin kriisioloissa ja eilen päätettyyn ravintolatukeen.

KORONA ON LÄHES TUKAHDETTU UUDENMAAN ULKOPUOLELLA – VAUHTIA RAJOITUSTEN PURKUUN

Rajoitustoimien ja suomalaisten vastuullisen toiminnan johdosta koronakriisi on Uudenmaan ulkopuolella lähes tukahdutettu. THL:n koronakartan mukaan Suomessa oli eilen kirjattu 6 443 koronatapausta. Näistä 4 900 oli jo pelkästään Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla. Sen sijaan Itä-Savossa ja Etelä-Karjalassa on kirjattu alle 20 tartuntaa. Pirkanmaalla tartuntoja tuli alkuvaiheessa runsaasti, mutta viimeisen viikon aikana vain aivan yksittäisiä.

Suomessa tiedetään myös kenelle tauti on vaarallinen. Ylivoimainen enemmistö tautiin kuolleista on yli 70-vuotiaita ja lisäksi monisairaita, erityisesti diabeteksestä tai sydänsairauksista kärsiviä. Riskiryhmä on siis hyvin tiedossa ja kyse ei ole pelkästä iästä, vaan korkeaan ikään yhdistyvästä sairaudesta.

Koulujen avaaminen on tuonut mukanaan muutaman tautiryppään, jotka ovat kaikki Uudeltamaalta. Ylipäätään uudet tartunnat keskittyvät hyvin voimakkaasti Uudellemaalle.

Kun tämä kaikki nyt tiedetään, niin hyvä kysymys on, miksi rajoituksista ei voida luopua nopeammin muualla Suomessa ja pitää yllä tiukempia rajoituksia Uudellamaalla? Maalaisjärjellä ajateltuna asian pitäisi olla juuri näin.

ORPO vs. MARIN – Parlamentarismi kriisitilanteessa

Viime lauantaina nähtiin todella erikoinen episodi, kun Petteri Orpo kritisoi joitakin hallituksen toimia ja pääministeri Sanna Marin vastasi syyttämällä Orpoa valehtelijaksi, mikä on erittäin kova ja harvinainen syytös, kun kyse oli oppositiojohtajalle tyypillisestä ja vieläpä varsin maltillisesta kritiikistä.

Yksi kiistankohde oli parlamentarismin toteutuminen kriisiaikana. Tästä on eduskunnassa keskustelu jo pidempään. Aluksi debateista luovuttiin kokonaan ja kyselytunnit oli vain hymistelyä. Alkuun se oli perusteltua, koska olimme kohdanneet koko kansakuntaa koskevan kriisin ja oli tärkeää, että eduskunta oli yhtenäinen.

Nyt ollaan kuitenkin palattu lähemmäksi normaalia päätöksentekoa, mutta debatit ovat rajattuja eduskunnan omista turvallisuussäännöksistä johtuen eli siis istuntosalissa olevien edustajien määrä on rajoitettu.

Kyselytunteja on yhtä poikkeusta (ministerien altistuminen) lukuun ottamatta pidetty normaalisti. Kritiikin kohde on kuitenkin se, että ministerit vastaavat usein kyselytunnilla yleisellä tasolla ja sitten järjestävät jopa seuraavana päivänä tiedotustilaisuuden, jossa asioista kerrotaan konkreettisemmin. Näiden kahden ero on siinä, että tiedotustilaisuudessa oppositio ei enää ole mukana haastamassa.

Parlamentarismin toimivuuden kannalta viikon tärkein sessio on kyselytunti ja se pitäisi olla paikka, jossa hallitus kertoo ja puolustaa omaa linjaansa altistaen sen samalla myös kritiikille. Lisäksi voidaan antaa erillinen pääministerin ilmoitus, jossa hallitus voi laajemmin kertoa eduskunnan edessä valitsemastaan strategiasta. Tätä on käytetty, mutta harvoin.

Sanna Marinin ja Petteri Orpon välisestä kiistasta erinomaisen kolumnin on kirjoittanut YLE:n kokenut toimittaja Pirjo Auvinen analysoi hyvin mistä oli kyse ja miksi pääministerin ei olisi syytä hermostua. Linkki kolumniin löytyy täältä https://yle.fi/uutiset/3-11356169

HYVIÄ PARANNUKSIA RAVINTOLATUKEEN

Eduskunnan talousvaliokunta teki puheenjohtaja Juhana Vartiaisen johdolla hyvää työtä ravintolatuen kriteerien muokkaamisessa järkevämpään suuntaan.

Keskeisiä muutoksia oli kolme. Tuen maksun vertailuajankohta on yrityksen valittavissa. Se voi olla joko tammi-helmikuu 2020 tai huhti-toukokuu 2019, joka on useimmille yrityksille parempi vertailuajankohta.

Toinen muutos oli se, että palkkatukea on ravintoloiden avautuessa mahdollista saada myös vuokratyöntekijöille. Kolmas oli se, että Business Finlandilta saadut kehittämistuet eivät automaattisesti leikkaa ravintolatukea.

Tehdyt muutokset nostavat ravintolatuen määrää arviolta 48 ME ja tuen kokonaissumma on 171 ME. Tehdyt muutokset osoittavat, että eduskunnassa kyetään tarvittaessa hyvään yhteistyöhön yli poliittisten rajojen. Ravintoloiden kannalta tärkeintä olisi kuitenkin päästä avaamaan ovet kannattavasti ja sen vuoksi ravintoloiden toimintaa rajoittavia säännöksiä on voitava purkaa mahdollisimman pian.

Hyvää helatorstaita ja hyvää viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.