|
5.12.2019

Arto Satosen viikkoviesti – Hyvää itsenäisyyspäivää

Arvoisa lukija,

Takana on erikoinen viikko. Olen ollut politiikassa työkseni lähes 17 vuotta, mutta vastaavaa en ole nähnyt koskaan. En edes silloin, kun Demarit erotti paperilapulla Anneli Jäätteenmäen. Nyt on nähty vieläkin ihmeellisempi episodi.

Tätä viikkoa olen seurannut flunssan kourissa TV:n äärestä ja sairasloma jatkuu vielä sunnuntaihin. Ensi kertaa on pakko jättää linnanjuhlatkin väliin. En halua lähteä tartuttamaan muita ja omankin terveyden kannalta on parasta katsoa tänä vuonna linnajuhlat televisiosta. Harmillisesti väliin on jätettävä myös Puolustusvoimien paraati Tampereella.

 

Muutama ajatus kuitenkin tämän viikon tapahtumista. Päällimmäiseksi on jäänyt se, että SDP:n ja Keskustan välinen taistelu alenevia kannatuslukuja vastaan on muuttunut surkuhupaisaksi. Vielä tiistaiaamuna Keskusta oli ryhdikkäästi kaatamassa Antti Rinnettä, johon heillä oli luottamuspula ja jonka heikko uskottavuus söi koko hallitusta. Epäilemättä totta.

 

Sen jälkeen, kun Antti Rinne oli oikeasti jättänyt hallituksen eronpyynnön, niin ääni Keskustan kellossa muuttui lähes välittömästi. Ensimmäisen pommin pudotti jo saman illan A-studiossa Sanna Marin, joka ilmoitti Demarien nimeävän uuden hallituksen tunnustelijaksi Antti Rinteen ja tämä kuulemma sopii Keskustalle. Katri Kulmuni nyökytteli hiljaisena. Kaiken kukkuraksi Keskustan ryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ilmoitti, että Keskustalle sopii myös Antti Rinteen tulo ministeriksi uuteen hallitukseen! Tästä ei puutu enää kuin se, että Antti Rinne päätyy Posti-kiistojen jälkeen uuden hallituksen omistajaohjausministeriksi!

 

Tässä on iso ero vuoteen 2003, silloin Demarit eivät todellakaan halunneet Anneli Jäätteenmäkeä takaisin keskeisiin tehtäviin eikä Keskusta myöskään häntä esittänyt.

 

Sanna Marin ja Antti Lindtman ovat molemmat osaavia, kohtuullisen kokeneita  ja kyvykkäitä. Heillä on henkilötasolla edellytykset toimia pääministerinä. Henkilöitä tärkeämpää on kuitenkin hallituspuolueiden aito yhteistyö. Tämän viikon tapahtumat osoittavat, että edellytystä hyvälle yhteistyölle ei ole. On täysin ymmärrettävää, että Keskustassa pelättiin Antti Rinteen aktiivista toimintaa kriisiytyvissä  työmarkkinaneuvotteluissa. Uusi pääministeri voi olla pidättyvämpi, mutta jos linja ei muutu, niin mikään ei muutu.

 

Juha Sipilän aikana Keskusta muuttui ” Suomi kuntoon” kampanjalla vastuulliseksi oikeistopuolueeksi, joka sai yhdessä samanhenkisten kumppanien, Kokoomuksen ja Sinisten kanssa, Suomen talouden ja työllisyyden nousuun ja sitä kautta kovaa maata alle hyvinvointipalvelujen rahoittamiseen. Nyt Keskusta on mukana hallituksessa, joka tekee täysin toisenlaista politiikkaa. Sinänsä hyviä menonlisäyksiä, mutta taloudellisesti täysin tyhjän päällä. Oikeasti vaikuttavat työllisyyskeinot puuttuvat kokonaan.

 

Hallituksen talouspoliittinen linja ei ole kestävällä pohjalla. Siitä ovat jo aiemmin huomauttaneet sekä kotimaiset, että ulkomaiset ekonomistit. Viimeksi EU pisti Suomen tarkkailuluokalle. Tämän viikon tapahtumat ja viimeiset gallupit kertovat, että puheet hallituksen talouspolitiikan uskottavuudesta eivät uppoa enää edes Kepun tupailloissa. Siellä on nyt liikettä joka suuntaan: Perussuomalaisiin, Kokoomukseen, Kristillisiin ja katsomoon!

 

Näillä näkymin ensi viikolla aloittaa joko Marinin tai Lindtmanin ykköshallitus, jossa ovat Rinteen hallituksen viisi puoluetta mukana ja ilmeisesti samalla ohjelmalla. Tälle hallitukselle ei voi ennustaa pitkää ikää. Perusristiriita ei ole poistunut mihinkään. Keskusta on väärässä joukossa.

 

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ

 

Päivän poliittisten murheiden ja akuuttien lakkojen yläpuolelle on kyettävä näkemään itsenäisyyspäivänä. Suomi on tutkitusti edelleen maailman onnellisin maa. Se on seurausta useiden sukupolvien yhteisestä työstä tämän maan ja sen kansalaisten hyväksi. Tänä vuonna on erityisen tärkeää muistaa sitä, että 80 vuotta sitten alkoi talvisota, jossa Suomen itsenäisyys oli vakavasti uhattuna. Me nuoremmat olemme ikuisesti kiitollisia veteraanisukupolvelle, jotka voittivat meille itsenäisyyden, vapauden ja mahdollisuuden hyvään elämään. Kiitos ja kumarrus!

 

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

 

Terveisin Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.