|
27.8.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Huoli poliisin ja tieteen rahoituksesta

Arvoisa lukija,

 Tämä viesti keskittyy budjettivääntöihin, koska hallituksen kehysriihi on tulossa ja Kokoomus nosti eduskuntaryhmän kesäkokouksessaan esille vahvan huolen erityisesti poliisin ja tieteen rahoituksesta. On kieltämättä erikoinen arvovalinta hallitukselta, että poliisin ja tieteen rahoitusta valtionvarainministeriön budjettiehdotuksessa leikataan, vaikka velkarahaa riittää lähes kaikkeen muuhun ja kehykset paukkuvat budjettia tehdessä. Rahaa siis käytetään paljon muuhunkin kuin koronasta aiheutuneisiin menoihin.

 Ensin kuitenkin muutama sana Afganistanin evakuointitoimista, joita olin osaltani päättämässä ulkoasianvaliokunnassa. Nyt näyttää siltä, että Suomen evakuointitoimien ajoitus riitti juuri ja juuri turvallisesti toteuttamaan mittavan evakuoinnin. Valitettavasti ihan kaikkia evakuoitavia ei saatu Suomeen. Tämä johtui pitkälti siitä, että talibaanit sulkivat reitit Kabulin lentokentälle. Vielä maassa olevia evakuoitavia pyritään edelleen auttamaan käytettävissä olevin keinoin.

 Isiksen tekemät itsemurhaiskut, jotka johtivat 13 amerikkalaisen sotilaan ja kymmenien afgaanien kuolemaan osoittivat, että evakuointioperaatio oli todellakin vaarallinen ja Suomi teki oikean ratkaisun lähtiessään alueelta eilen yhdessä monien muiden Euroopan maiden kanssa. Suojajoukon lähettämisellä oli kuitenkin tärkeä merkitys Suomen toteutuneen evakuoinnin käytännön toteutuksessa ja pelasti siten suuren määrän ihmisiä turvaan Suomeen. Operaatiota voi siis pitkälti pitää onnistuneena, vaikka ihan kaikkia turvaan ei saatukaan.

BUDJETTIESITYS KOHDISTAA LEIKKAUKSIA SUOMEN AKATEMIAN RAHOITUKSEEN

 

Valtionvarainministeriön budjettiesityksen mukaan Suomen Akatemian myöntövaltuus pienenee 50 miljoonalla eurolla vuonna 2022. Taustalla on rahapelitoiminnan tuottojen lasku. Myöntövaltuuden lasku heijastuu vuosiksi eteenpäin, koska Suomen Akatemian rahoittamat tutkimushankkeet kestävät yleensä vuosia ja nyt ei voida aloittaa uusia hankkeita suunnitellusti. Arvovalinta tuntuu oudolta, koska aiemmin on annettu ymmärtää tahtotilan olevan nimenomaan tutkimus- ja kehitysrahojen lisääminen, ei supistaminen. Hallituksen on syytä tämä asia korjata budjettiriihessä.

 

POLIISI TARVITSEE PITKÄAIKAISEN RAHOITUKSEN

 

VM:n budjettiesityksen ehdottomasti heikoin kohta liittyy poliisin rahoitukseen. Budjettiesitys leikkaa poliisin rahoitusta 4,9 ME, vaikka poliisin toimitilakustannukset ja ICT kulut ovat nousseet. Jos esitys toteutuu, niin käytännössä poliisi joutuu vähentämään henkilökuntaa, koska juuri muualta ei voi säästää. Pahimmillaan poliisien määrä laskisi nykyisestä 7 450 poliisista jopa 7 050 poliisiin.

 

Budjettiesityksen perusteella hallituksen arvomaailma tuntuu erikoiselta. Velkarahaa riittää lähes kaikkeen muuhun, mutta ei poliisille. Sisäisen turvallisuuden pitäisi olla prioriteetti, nyt se on jätetty mopen osille.

 

Korona-aikana poliisin työmäärä ei suinkaan ole pienentynyt. Kotihälytysten määrä on kasvanut, samoin törkeät liikennerikokset. Huumausainerikollisuus ja siihen liittyvä oheisrikollisuus on edelleen paheneva ongelma ja järjestäytynyt rikollisuus myös suurempi uhka. Lisäksi jengiytymisestä on tullut suurissa kaupungeissa uusi merkittävä turvallisuusuhka. Poliisi myös joutuu aiempaa useammin aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.

 

On täysin selvää, että nykyisessä sisäisen turvallisuuden tilanteessa poliisien määrää ei voi vähentää, vaan poliisien määrää pitää lisätä. Hallituksen omana tavoitteena on ollut 7 500 poliisia. Ennen eduskuntavaaleja puolueet esittivät yhdessä parlamentaarisesti 7850 poliisia ja todellinen tarve olisi vieläkin suurempi. Suomessa on 135 poliisia 100 000 asukasta kohden, kun muissa pohjoismaissa vastaava luku on 180-200.

 

Hallituksen on budjettiriihessä tehtävä vähintään 35-40 ME:n korotus poliisin määrärahoihin, jotta poliisin henkilömäärä saadaan pidettyä edes nykytasolla. Sisä-Suomen poliisipiirissä, joka kattaa Pirkanmaan ja Keski-Suomen on tällä hetkellä 822 poliisia, mikä on 15 enemmän kuin heikoimpaan aikaan. Poliisikoulutuksen sisäänottomäärien kasvu mahdollistaa kuitenkin edelleen poliisien lisäyksen ja se tulee hyödyntää. Yhteiskunnan edun mukaista on, että poliisiksi valmistuneet pääsevät työskentelemään ja käyttämään siten osaamistaan kaikkien suomalaisten turvallisuuden hyväksi.

 

Hyvää viikonloppua

 

Arto

 

PS. Tänä viikonloppuna Kalevan kisoihin Tampereelle

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.