|
26.4.2019

Arto Satosen viikkoviesti – Hallituksen muodostaminen

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti käsittelee hallituksen muodostamista ja EU vaaleja.

Tämä viikko eduskunnassa on mennyt virallisissa merkeissä. Tiistaina tarkistettiin valtakirjat, keskiviikkona valittiin puhemiehistö ja torstaina oli valtiopäivien avajaiset, joissa Tasavallan Presidentti evästi uutta eduskuntaa. Presidentin keskeinen viesti oli se, että eduskunnan tehtävä ei ole avata yhteiskunnassa olevia railoja suuremmiksi, vaan supistaa niitä pienemmiksi. Viesti on hyvin tärkeä. Vaaleissa aina erimielisyydet korostuvat, mutta vaalien jälkeen on kyettävä sopimaan, koska kansanedustajat on valittu hoitamaan yhteisiä asioita kaikkien suomalaisten parhaaksi.

Perjantaina alkaa hallituksen muodostamisprosessi. Suurimman puolueen puheenjohtajana SDP:n Antti Rinne saa ensin yrittää hallituksen muodostamista. Perinteisen tavan mukaan Rinne esittää kaikille eduskuntapuolueille kysymykset, joihin puolueiden tulee vastata ennen vappua. Kirjallisten vastausten jälkeen hallituksen muodostaja on perinteisesti käynyt vielä suullisen keskustelun kaikkien puolueiden puheenjohtajien ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa. Rinteen esittämiin kysymyksiin pääset tutustumaan tästä linkistä:
https://yle.fi/uutiset/3-10756019

Näiden keskustelujen jälkeen hallituksen muodostaja ilmoittaa mitkä puolueet aloittavat varsinaiset hallitusneuvottelut. Varsinaiset hallitusneuvottelut kestävät yleensä 2-4 viikkoa ja niiden aikana sovitaan hallitusohjelmasta, joka sisältää vaalikauden keskeiset poliittiset linjaukset. Jos kaikki menee kuin Strömsöössä, niin meillä on uusi hallitus kesäkuun alussa.

Näissä vaaleissa vaalitulos oli kuitenkin niin kimurantti, että hallituksen muodostamisesta voi tulla todella vaikeaa. Esimerkiksi vuonna 2011 six-packia tehtäessä neuvottelut välillä katkesivat ja toistakin hallitusvaihtoehtoa tunnusteltiin ennen kuin palattiin neuvottelupöytään. Aika näyttää onko samanlainen prosessi nyt edessä. Maalle olisi kuitenkin eduksi, että toimintakykyinen hallitus saadaan muodostettua hyvissä ajoin ennen heinäkuussa alkavaa EU puheenjohtajakautta.

Rinne tarvitsee enemmistöhallituksen muodostamiseen joko Perussuomalaiset, Kokoomuksen tai Keskustan. Suurimmat haasteet liittyvät talouspoliittiseen linjaan. Jos siitä kyetään sopimaan, niin todennäköisesti muistakin asioista kyetään sopimaan. Kokoomus ei voi lähteä sellaiseen hallitukseen, joka vaarantaa talouskasvun ja myönteisen työllisyyskehityksen, koska vain uudet työpaikat mahdollistavat lisäpanostukset koulutukseen, terveydenhoitoon, vanhustenhoitoon, sekä sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen.

Keskustalle hallitukseen meno on erittäin heikon vaalituloksen jälkeen vaikeaa, mutta puolueen antamista vastauksista voi päätellä, että hallitusovi halutaan kuitenkin pitää raollaan. Perussuomalaisten hallitusinto selviää, kun puolue antaa vastauksensa Rinteen esittämiin kysymyksiin. Palaan tähän asiaan seuraavassa viikkoviestissä. Viikon päästä tiedämme jo paljon enemmän.

EU VAALIT OVAT JO OVELLA – VAHVOJA VAIKUTTAJIA EU TASOLLE TARVITAAN

Euroopan Parlamentin vaalit ovat 26.5. eli niihin on enää aikaa vain kuukausi. Euroopan parlamentin jäsenet ovat erittäin vaikuttavia poliitikkoja. Merkittävä osa suomalaisten arkea koskevista asioista päätetään EU-tasolla, joten on tärkeää saada parlamenttiin henkilöitä, jotka kykenevät toimimaan tehokkaasti suomalaisten puolesta kansainvälisessä ympäristössä.

Kokoomus suhtautuu Euroopan Unionin vaaleihin erittäin vakavasti. Sen vuoksi ehdokkaana ei ole ainuttakaan eduskuntavaaleissa valittua kansanedustajaa, vaan ainoastaan niitä ehdokkaita, jotka pyrkivät päätöksentekijöiksi nimenomaan EU tasolle. Tällä hetkellä Kokoomusta europarlamentissa edustavat Petri Sarvamaa, Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen.

Pirkanmaan Kokoomus on asettanut eurovaaliehdokkaaksi Kimmo Sasin, jolla on hyvin laaja kansainvälinen kokemus. Sasi toimi Eurooppa-ministerinä Suomen EU-puheenjohtajakaudella 1999. Lisäksi Sasi on toiminut vuosikymmeniä kansanedustajana ollessaan Euroopan Neuvoston ja Pohjoismaiden Neuvoston keskeisissä tehtävissä. Tunnen Kimmo Sasin pitkäaikaisena osaavana ja työhönsä sitoutuvana kollegana ja olen mukana hänen kampanjassaan.

Petri Sarvamaa on tehnyt erittäin vahvaa työtä EU parlamentissa ja budjettivaliokunnan jäsenenä hän on yksi vaikutusvaltaisimmista mepeistä. Olen tehnyt Sarvamaan kanssa hyvää yhteistyötä erityisesti maatalouteen ja maaseutuun liittyvissä asioissa. Toivon Petrin uusivan valtakirjansa. Henna Virkkusen kanssa olen tehnyt yhteistyötä erityisesti liikenneasioissa. Virkkusella on ollut iso rooli Helsinki-Tampere radan saamisessa EU-rahoitukseen piiriin. Olisi hyvä, että Henna voisi jatkaa työtään myös tulevassa parlamentissa.

Edellä mainittujen lisäksi Kokoomuksella on ehdokkaana myös joukko tulevaisuuden nimiä. Puoluevaltuuston puheenjohtaja ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin avustajakuntaan kuuluva Aura Salla sai jo viimeksi hyvän tuloksen eurovaaleissa ja haastaa nyt istuvat edustajat tosissaan. Hyviä uusia nuoria ehdokkaita ovat myös Tuomas Tikkanen, Janika Takatalo ja Matilda af Hällström, joilla kaikilla on laaja kansainvälinen kokemus.

Hyvää wappua!

Arto

PS. Wappua vietän perinteiseen tapaan osallistumalla Tampereen porvarilliseen vappuun.

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.