|
7.6.2024

Arto Satosen viikkoviesti – Eurovaalit ratkaistaan sunnuntaina

Arvoisa lukija,

Eurovaalit ratkaistaan sunnuntaina. Mielipidekyselyjen mukaan taistelu viimeisistä paikoista on todella tiukkaa. YLE:n uusin kysely ennusti Kokoomukselle 4 paikkaa, SDP:lle ja perussuomalaisille 3 paikkaa, Keskustalle ja Vasemmistoliitolle 2 paikkaa, sekä Vihreille yhtä paikkaa. Hyvin lähellä paikkaa ovat kuitenkin sekä RKP, että KD:n ja Liike Nyt:n vaaliliitto. Ennusteen mukaan sekä Kokoomuksen neljäs paikka, että PS:n kolmas paikka ovat tiukilla. Kokoomuksesta toki ennustetaan vaalien voittajaa.

Ennakkoon äänensä on antanut neljännes suomalaisista. Äänestysaktiivisuus vaihtelee kuitenkin paljon alueittain ja kunnittain. Pirkanmaalla äänestysprosentti oli 28,5. Tampereella on äänestänyt jo joka kolmas, mutta osassa Pirkanmaan maaseutukunnissa äänestysprosentti on alle kahdenkymmenen. Kirittävää on siis erityisesti maaseutukunnissa, mutta ylipäätään vielä hyvin monet ovat äänestämättä.

Nämä vaalit voittaa puolue, joka saa kannattajansa liikkeelle. Nyt onkin tärkeää itse kunkin varmistaa, että oma lähipiiri on käynyt äänestämässä. Kyse on hyvin merkittävästä vaalista, sillä nyt päätetään Euroopan suunnasta. Kokoomus edustaa Suomea EPP-ryhmässä, joka todennäköisesti on suurin puolue Euroopan parlamentissa ja jonka ehdokas komission puheenjohtajaksi on Ursula von der Leyen, joka on Saksan entinen puolustusministeri ja on ottanut tiukan linjan Ukrainan puolesta Venäjää vastaan, mikä on meille erittäin tärkeää. On hyvin tärkeää, että tässä maailmantilanteessa EPP johtaa hallitsevaa koalitiota myös tulevassa parlamentissa.

Suomesta valittavien meppien on tärkeä hallita turvallisuuteen ja talouteen liittyviä kysymyksiä ja kyetä vaikuttamaan Euroopan tasolla. Siinä työssä on eduksi aiempi poliittinen ja työkokemus, sekä hyvä kielitaito ja kyky verkostoitua. Tärkeää on myös halu ja kyky puolustaa Suomelle tärkeitä asioita, kuten päätösvaltaa omien metsiemme käytöstä.

Erittäin hyviä ehdokkaita äänestettäväksi on Kokoomuksen listalla useita. Tunnen heistä henkilökohtaisesti suurimman osan ja mielelläni avaan heidän ajatuksiaan ja taustojaan tarkemmin vielä omaa valintaansa pohtiville. Jokainen ääni on kuitenkin tärkeä listalle, joten nyt kannattaa olla aktiivinen.

Ja muistetaan se tärkein. Sunnuntai on juhlapäivä. Se on aina hieno asia, kun saa äänestää vapaissa vaaleissa. Me olemme etuoikeutettuja. On hienoa elää Suomessa ja Euroopassa, jossa saa vapaasti itse valita kenelle äänensä antaa ja kenen haluaa Euroopan ja Suomen asioita hoitavan. Hyvin suurella osalla maailman asukkaista ei ole tätä oikeutta ja se näkyy myös arkielämässä. Diktatuurit ja yksipuoluejärjestelmät eivät kunnioita ihmisoikeuksia, omaisuudensuojaa ja oikeusvaltiota. Käyttäkäämme sitä äänioikeutta, joka meillä on.

Kierrän huomenna lauantaina 8.6. Satakunnassa kannustamassa kansalaisia äänestämään ja valitsemaan ehdokkaansa Kokoomuksen listalta. Tervetuloa juttusille!

  • klo 12.00–12.30 Säkylä, K-Supermarket Säkylä, Palomiehentie 9
  • klo 13.15–14.15 Rauma, Cafe Sali, Kuninkaankatu 22
  • klo 14.30–15.00 Eurajoki, K-Supermarket Eurajoen Portti, Riikontie 2
  • klo 15.45–16.45 Pori, Cafe Petras, Yrjönkatu 11

Hyvää vaaliviikonloppua toivottaen!

Arto Satonen

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.