|
17.9.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Eurooppalainen puolustus ottaa uusia askelia

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti keskittyy eduskunnassa torstaina käytyyn puolustuspoliittisen selonteon lähetekeskusteluun sekä EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin puheeseen Euroopan Unionin roolin vahvistamisesta turvallisuuspolitiikassa.

Aluksi kuitenkin kahdesta tämän viikon isosta puheenaiheesta eli poliisin määrärahoista ja Vihreiden esittämästä kannabiksen laillistamisesta, jota ehdottomasti vastustan.

 

Kyselytunti käytettiin lähes kokonaan keskusteluun poliisin määrärahoista ja siihen oli syytäkin. Poliisijohto ilmoitti selvästi ennen budjettiriihtä, että poliisin määrärahoja on nostettava 35-40 miljoonaa euroa suhteessa VM:n budjettiesitykseen, jotta turvallisuuden taso voidaan pitää edes nykyisenä ja työllistää poliisikoulusta valmistuvat poliisit. Hallitus teki ainoastaan 10,6 MEn korotuksen, mistä tulee seuraamaan YT neuvottelut ja poliisien määrän väheneminen.

 

Minä ja monet muut opposition kansanedustajat kysyimme hallitukselta miksi tätä 30 miljoonaa euroa lisää ei poliisille löytynyt, vaikka ensi vuonna velkaannutaan 6,9 MRD? Hallituksella riittää velkarahaa lähes kaikkeen muuhun, mutta ei poliisille. Se on todella erikoinen arvovalinta. Linkki kysymykseeni kyselytunnilla löytyy täältä https://www.facebook.com/satonen/videos/379310857032992

 

Valitettavasti hallituksen vastaus oli, että rahaa ei tähän asiaan löytynyt. Eduskunta voi toki vielä pienen budjettilisäyksen tehdä, mutta päätös oli hallitukselta vastuuton. Poliisin tehtävien määrä on kasvanut ja sen vuoksi myös rahoituksen pitäisi kasvaa reilusti. Sisäisen turvallisuuden pitäisi olla prioriteetti.

 

KANNABIKSEN LAILLISTAMINEN LISÄISI HUUMEONGELMAA

 

Vihreiden ehdotus kannabiksen laillistamisesta on onneksi laajasti tyrmätty. Kokemukset kannabiksen laillistaneista maista ei pääosin ole hyviä. Laillistaminen toisi varmasti lisää kannabiksen käyttäjiä, joista osa jäisi koukkuun. Erityisen pahaa koukkuun jääminen olisi nuorille. Se johtaa usein päätymiseen vahvempien huumeisiin ja osalla myös rikolliselle polulle. Kannabiksen käyttöä ei myöskään pidä dekrimanilisoida, koska se alentaa kynnystä kokeilla kannabista. Huumeiden käyttöä pitää pyrkiä vähentämään, ei lisäämään.

 

Coloradossa kannabiksen vapauttamisen jälkeen esimerkiksi huumeiden vaikutuksen alaisena aiheutetut liikenneonnettomuudet ovat lähes tuplaantuneet. Kanadassa puolestaan lääkärit ovat havainneet vaikutukset lapsiin, kun odottavat äitien huumeiden käyttö on lisääntynyt. On myös muistettava, että huumeiden käyttö ei ole vain käyttäjän ja hänen läheistensä ongelma. Se on koko yhteiskunnan ongelma, koska hoidot maksetaan yhteisistä varoista, samoin huumeisiin kytkeytyvän rikollisuuden kustannukset. Laillistamisen sijasta on panostettava ennaltaehkäisevään työhön ja hoitoon pääsyyn.

 

EUROOPPALAINEN PUOLUSTUS OTTAA UUSIA ASKELIA

 

Eduskunnan puolustuspoliittisen selonteon lähetekeskustelun ytimeen nousi komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin Euroopan Unionin tilaa käsittelevä puhe, jossa hän ehdotti EU:n puolustusyhteistyön syventämistä ja ensi keväänä Ranskan johdolla järjestettävä puolustuskonferenssia, jonka tarkoituksena on vahvistaa Euroopan Unionin roolia puolustuksessa.

 

Von der Leyenin ja Macronin avaus on Suomen näkökulmasta tervetullut. Suomen puolustus toki perustuu yleiseen asevelvollisuuteen, reserviläistoimintaan ja puolustusvoimien suorituskyvyn turvaamiseen. Tässä suhteessa hävittäjähankinta, sekä myös meri- ja maavoimien aseistukseen satsaaminen on välttämätöntä.

 

Suomi on kuitenkin pieni maa ja Suomelle kansainvälinen yhteistyö on myös puolustusasioissa välttämätöntä. Suomi ei ole NATOn jäsen, mutta on tärkeää olla kumppanimaana entistä tiiviimmässä yhteistyössä NATOn kanssa. Suomelle ovat tärkeitä myös pohjoismainen yhteistyö, sekä kahdenvälinen yhteistyö esimerkiksi Ruotsin, Norjan, USA:n ja Iso-Britannian kanssa. Kaikkia näitä tulee kehittää. Sen lisäksi Suomen on tärkeää pitää yllä myös kahdenvälistä keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa.

 

Euroopan Unionin roolin vahvistuminen puolustuspolitiikassa on Suomelle tervetullut asia. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on pitkään puhunut eurooppalaisen puolustuksen vahvistamisesta ja pohtinut turvatakuiden merkitystä. Niinistö tuki myös von der Leyenin ulostuloa.

 

Von der Leyen esitti tiedusteluyhteistyön vahvistamista, sekä omia EU tason joukkoja, jotka voisivat toimia silloin, kun Euroopan Unionilla on omia intressejä turvattavanaan. Von der Leyen korosti NATO- yhteistyötä, mutta hänen esityksensä mukaan EU:n pitäisi kyetä tarvittaessa toimimaan myös itsenäisesti. Kuusi Euroopan Unionin maata ei ole NATOn jäseniä ja näiden maiden näkökulmasta Euroopan Unionin oman puolustuksen vahvistaminen on tärkeää, vaikka se onkin viisasta toteuttaa läheisessä yhteistyössä NATOn kanssa.

 

Aika näyttää kuinka pitkälle Euroopan Unionin puolustusyhteistyö kehittyy. Yhteistyötä on toki tehty jo vuosia esimerkiksi hankintojen puolella. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että viime aikaiset kokemukset sekö Afganistanista, että Valko-Venäjältä ovat saaneet monet Euroopassa ajattelemaan, että Euroopan Unioni ei voi olla vain taloudellinen jättiläinen savijaloilla, vaan sillä tulee tarvittaessa olla myös puolustuskykyä turvaamaan kansalaisiaan ja intressejään.

 

KIITOSKAHVIT LAUANTAINA VAMMALAN TORILLA

 

Sastamalan Kokoomus järjestää Koronan vuoksi viivästyneet kiitoskahvit Vammalan torilla huomenna klo 9-11! Tervetuloa kahville ja keskustelemaan!

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

 

PS. sunnuntaina Kauppiin huutamaan M
anse PP voittoon superpesisfinaaleissa!

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.