|
2.7.2024

Arto Satosen viikkoviesti – Eduskunta ei vielä pääsekään kesän viettoon

Arvoisa lukija!

Eduskunnan työ on tänä vuonna jatkunut heinäkuulle ja jatkuu edelleen. Hoidettavana on tärkeitä asioita. Suomen ja Yhdysvaltain välillä solmittu DCA-puolustusyhteistyösopimus hyväksyttiin eilen eduskunnassa yksimielisesti ja äänestettiin vain lausumista. Kyse on erittäin tärkeästä sopimuksesta, jolla Suomen ja USA:n puolustusyhteistyötä syvennetään ja samalla isänmaata turvataan. Yhdysvalloilla on vastaavia sopimuksia yli 20 tärkeimmän liittolaismaan kanssa.

Toinen turvallisuuden kannalta tärkeä laki eli rajalaki on edelleen hallintovaliokunnan käsittelyssä. Lain voimaantulo edellyttää 5/6 enemmistöä. Kun lakia kannattavat hallituspuolueiden lisäksi Keskusta ja Liike Nyt, mutta sitä vastustavat Vasemmistoliitto ja Vihreät, niin käytännössä SDP:n kanta ratkaisee esityksen kohtalon. Hallintovaliokunta jatkaa työtään ja seuraava eduskunnan täysistunto on kalenteroitu ensi tiistaille. Jos silloin voidaan käydä rajalain ensimmäinen käsittely, niin ratkaiseva toinen käsittely on ensi viikon perjantaina 12.7.

Rajalain säätäminen on erittäin tärkeää. Rajalain puolesta ovat erittäin painavia puheenvuoroja käyttäneet Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen tuomari Pauliina Koskelo. Stubb totesi, että Venäjä pystyy 48 tunnin sisällä tuomaan rajalle tuhansia siirtolaisia kolmansista maista. Lisäksi presidentti mainitsi, että rajalaki on tarpeen myös siksi, että se voisi mahdollistaa rajan avaamisen. Koskelo puolestaan huomautti osuvasti, että Venäjällä on vastuu rajalle syöttämiensä ihmisten hyvinvoinnista.

Mielipidetiedustelun mukaan valtaosa suomalaisista kannattaa rajalakia. Toivoa sopii, että asia nyt vihdoin etenee ratkaisuun myös eduskunnassa. On hyvä miettiä minkälaisen viestin se lähettäisi Venäjälle, jos rajalaki kaatuisi.

RANSKASSA JA ISO-BRITANNIASSA TÄRKEÄT VAALIT

Kuluva viikko on hyvin merkittävä eurooppalaisessa politiikassa. Ranskassa käydään parlamenttivaalien toinen kierros ensi sunnuntaina ja silloin valitaan valtaosa uusista parlamentaarikoista ja samalla ratkeavat puolueiden väliset voimasuhteet. Tällä hetkellä todennäköisesti vaihtoehdot ovat Marie Le Penin RN:n enemmistö tai hajanainen parlamentti, jossa ei ole enemmistöä yhdelläkään koaliitiolla.

Ranskan poliittinen kenttä on polarisoitunut sekä alueellisesti, että aatteellisesti. RN oli suurin puolue ympäri Ranskaa lähes kaikilla maaseutualueilla ja pienissä kaupungeissa ja pystyi imemään mm. keltaliiviliikkeen kannattajien ääniä. Isoissa kaupungeissa ja niiden lähialueilla puolestaan menestyi laitevasemmisto ja Macronin keskustaliberaalit. Sekä RN, että laitavasemmisto haluavat irtaantua Macronin vastuulliselta talouslinjalta ja mm. laskea eläkeikää ja parantaa kansalaisten ostovoimaa, joko korottamalla tuntuvasti palkkoja (vasemmisto) tai alentamalla arvonlisäveroa (RN). Molempien talouspolitiikka on käytännössä mahdotonta, koska Ranskan alijäämä on jo 5,5 % suhteessa bruttokansantuotteeseen ja talouskuria on siten pakko noudattaa.

Suomen kannalta huolestuttavinta on, jos Ranskan linja muuttuu suhteessa Ukrainan tukemiseen. Tämä on mahdollista erityisesti silloin, jos RN saa enemmistön parlamenttiin. RN ei toki ole lopettamassa Ukrainan tukea kokonaan, mutta vaatinee siihen taloudellisia ja sotilaallisia rajoituksia.

Iso-Britannian torstain vaaleissa kaikki ennusteet lupaavat murskavoittoa Labourille. Voi olla, että konservatiivit joutuvat taistelemaan jopa toisesta sijasta liberaalidemokraattien ja Brexit-puolue Reformin kanssa, jotka molemmat hyötyvät konservatiivien alamäestä. Sisäpoliittisesti edessä on siis aikamoinen mullistus Iso-Britannian politiikkaan, mutta ulkopoliittiset vaikutukset jäänevät pieniksi. Ukrainan tuki jatkuu pitkälti entiseen tapaan. Aika toki näyttää ottaako uusi hallitus Keir Stamerin johdolla samanlaista johtoroolia Ukrainan sotilaallisessa tukemisessa ja lännen puolustuksen vahvistamisessa kuin Sunakin konservatiivihallituksella on ollut globaalisti.

VIIKKOVIESTI JÄÄ KESÄTAUOLLE

Viikkoviesti pitää nyt taukoa elokuun lopulle, jolloin käydään kiinni eduskunnan politiikan syksyyn.

Hyvää kesää!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.