|
7.1.2022

Arto Satosen viikkoviesti – Edessä tärkeät vaalit

Arvoisa lukija!

Vuosi on vaihtunut kauniissa talvisäässä. Maailmalla ei kuitenkaan olla eletty rauhassa tätäkään loppiaista. Huomio on kiinnittynyt Kazakstanin tilanteeseen, jossa purkautuu laaja tyytymättömyys ihmisten elinoloihin yksinvaltaisissa ja korruptoituneissa maissa. Tästä aiheesta viestin lopussa.

EDESSÄ TÄRKEÄT VAALIT

Ensi keskiviikkona äänestyspaikat aukeavat Suomen ensimmäisissä hyvinvointialuevaaleissa. Nyt valitaan ympäri Suomea ne päättäjät, joiden vastuulla on jatkossa se miten terveydenhoito, erikoissairaanhoito, sosiaalitoimi ja pelastuspalvelu kullakin hyvinvointialueilla järjestetään. Pirkanmaa on hyvinvointialueista suurin ja se käyttää vuosittain 2 miljardia palveluiden järjestämiseen.

Vaalit käydään haasteellisessa tilanteessa. Korona rajoittaa kampanjointia ja monille äänestäjille vaalien tarkoitus on vielä epäselvä. Kyse on kuitenkin erittäin tärkeästä vaalista, koska jokainen meistä on hyvinvointipalveluiden käyttäjä. Uusi valtuusto myös linjaa miten palvelut järjestetään eli missä on kunkin meistä lähipalvelut. Samoin päätettäväksi tulee se miten yksityisiä ja järjestöjen tuottamia palveluita käytetään julkisten palveluiden ohessa.

Kyse on siis lopulta hyvin konkreettisista asioista. Kuinka monta ambulanssia on Pirkanmaalla, missä ovat niiden lähtöpaikat ja voiko osa niistä olla yksityisten yrittäjien ylläpitämiä? Paljonko on omaishoidon tuki Pirkanmaalla ja millaisin kriteerein se maksetaan? Missä ovat lähimmät päivystyspisteet? Miten kehittyvät Coxan ja Sydänsairaalan palvelut? Mikä rooli jatkossa on TAYS Sastamalalla, TAYS Valkeakoskella ja TAYS Hatanpäällä? Kuinka nopeasti nuoret pääsevät tarvittaessa mielenterveyspalveluihin ja miten vanhusten palveluasumisen laadukkuus turvataan koko Pirkanmaalla? Miten varmistetaan pelastustoimen toimivuus?

Vastaavia kysymyksiä voisi luetella vaikka kuinka paljon. Valittavilla henkilöillä on edessä paljon vaikeita päätöksiä. On tärkeää, että valituksi tulee osaavia ja tehtäväänsä sitoutuneita henkilöitä. On tärkeää, että valittujen joukossa olla sosiaali- ja terveyspuolen kokemusta, mutta myös talouden ymmärrystä ja kunnallisen päätöksenteon kokemusta. Hyvä, jos mukaan pääsee myös uusien ajatusten esittäjiä.  Kokoomuksella on Pirkanmaalla erittäin vahva, monipuolinen ja alueellisesti kattava lista. Olen täysin varma, että jokainen löytää sieltä itselleen sopivan ehdokkaan.

Ollaan aktiivisia ja käydään äänestämässä!

AUTORITÄÄRINEN HALLINTO EI KUKISTA IHMISTEN PYRKYÄ PAREMPAAN ELÄMÄÄN

Viime vuosina demokratia on ottanut globaalisti taka-askelia. Autoritäärisesti hallittujen valtioiden määrä on ollut kasvussa ja demokratia on ollut vaikeuksissa myös joissakin länsimaissa. Osuvana osoituksena tästä oli vuosi sitten tapahtunut Capitol Hillin valtaus ja edelleen republikaanien ylläpitämä keskustelu edellisen presidentinvaalien tuloksesta.

On kuitenkin väärin kuvitella, että autoritäärinen hallinto johtaisi kansalaisten onnelaan, vaikka länsimaisia demokratioita haastavat Kiinan, Venäjän ja muiden autoritäärisen valtioiden johto niin yrittääkin selittää. Kazakstanin tapahtumat osoittavat erinomaisesti sen, että autoritäärinen hallinto ei ole onnistunut kukistamaan kansalaisten pyrkyä parempaan elämään. Maailmassa on edelleen paljon niitä, jotka tavoittelevat demokratiaa ja osa heistä on valmis jopa riskeeraamaan oman henkensä asian puolesta.

Kazakstan on vauras maa, jossa asuu köyhä kansa. Satumaiset öljyrikkaudet ovat menneet harvojen ja valittujen hyväksi. Kazakstan on yhden johtajan ja yhden puolueen maa, jossa johto on yksissä käsissä ja oppositiota ei käytännössä ole. Kazakstan on hyvin korruptoitunut ja sukulaisten suosiminen on yleistä.

Protestiaallon laukaisi liikkeelle tavallisten kazakstanilaisten ajoneuvojen pääpolttoaineena käyttämän nestekaasun hinnan tuplaantuminen. Hinnan nopea nousu olisi ajanut monien ihmisten oman talouden vaikeuksiin. Tästä opitaan jälleen kerran se, että ei pidä väheksyä sitä mitä seuraa, kun välttämättömien tuotteiden hinnat liian nopeasti nousevat. Vastaavalla tavalla kävi Ranskassa, jossa keltaliivit syntyivät polttoaineveron kiristämisestä. Vihreä siirtymä pitää toteuttaa maltillisesti kaikissa maissa.

Kazakstanin mielenosoituksissa ei kuitenkaan ollut lopulta kyse nestekaasun hinnasta. Se oli vain asia, joka aukaisi ketsuppipullon korkin. Kansa nousi koko maan järjestelmää vastaan ja vaati demokratiaa. Kazakstanin mielenosoitukset ovatkin siten sukua Ukrainan Maidanin aukion tapahtumille, Valko-Venäjän opposition mielenosoituksille, Hong Kongin suurmielenosoituksille ja Venäjällä Navalnyin kannattajien järjestämille mielenosoituksille.

Autoritäärisissä maissa nousevia mielenosoituksia voidaan asevoimin pitää kurissa aikansa. Aseilla ei kuitenkaan voida kukistaa kansalaisten pyrkimystä parempaan elämään. Autoritäärisissä maissa elävät ovat läpeensä kyllästyneitä köyhyyteen, korruptioon ja valtaviin tuloeroihin. He haluavat demokratiaa, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.

ENSI VIIKOLLA FACEBOOK TAPAHTUMIA

Ensi tiistaina 11.1. Klo 18.30 Face live , jossa käyn läpi aluevaaleja ja turvallisuuspoliittista tilannetta. Tervetuloa seuraamaan ja kommentoimaan!

Tiistaina 11.1. Klo 17 Loimaan Kokoomuksen tilaisuus, jossa puhutaan aluevaaleista ja seutukaupungeista

Keskiviikkona 12.1 klo 18.30 Sastamalan Kokoomuksen vaalitilaisuus, jossa mukana Sastamalan Kokoomuksen aluevaaliehdokkaat Jari Andersson, Taru Kaaja, Päivi Pelttari ja Sara Uusi-Rauva sekä vierailijana sairaanhoitaja, TAYSin luottamusmies ja Satakunnan aluevaaliehdokas Tinja Tähtinen.

Torstaina 13.1. Klo 16.45 – 17.15  Pirkanmaan Kokoomuksen vaalitilaisuus, jossa mukana myös Elina Valtonen

ja heti perään klo 17.45- 18.15   Pasi Viitasalon syntymäpäivähaastattelu, jossa olen haastattelijana

Toivottavasti tulevan viikon lauantaina voidaan olla jo vaalityössä. Alustavasti buukattu lauantaille 15.1. Vammalan tori ja Hämeenkyrön Kokoomuksen talvirieha.

Hyvää viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.