|
28.10.2023

Arto Satosen viikkoviesti – Alexander Stubb ”yhdistävä tekijä”

Arvoisa lukija,

Politiikan syksyn ensimmäinen vaihe on takana. Ensi viikolla eduskunta pitää Pohjoismaiden neuvoston kokouksen vuoksi istuntotauon ja loppukiri kohti joulua otetaan sen jälkeen. Hallituksen esitykset ensi vuoden budjettiin ovat jo eduskunnan valiokuntien käsittelyssä, mukana on myös useita Orpon hallitusohjelmaan sisältyviä uudistuksia, joilla erityisesti vahvistetaan työn linjaa eli parannetaan työnteon kannattavuutta suhteessa sosiaaliturvaan.

Asetelmat eduskunnassa ovat muotoutuneet selkeiksi. Hallitus puolustaa omia esityksiään yhtenäisesti ja hallituspuolueiden edustajat tukevat voimakkaasti Orpon hallituksen esityksiä. Vasemmisto-oppositio arvostelee aivan kaikkea, mutta ei tuo mitään omia vaihtoehtoja pöydälle. Vihreät otti rintamasta irtioton vaatimalla veronkorotuksia eläkeläisille. Ajatus siitä, että pientä työeläkettä saavia kireämmin verottamalla valtion taloutta tasapainoitettaisiin on kaikkea muuta kuin oikeudenmukainen. Hallituksen toimien tavoite on kohdistaa uudistukset aktiiviväestöön, jotka voivat parantaa asemaansa työtä tekemällä tai opiskelemalla. Ei siis leikata niiltä, jotka eivät voi enää omaa asemaansa parantaa.

Vihreiden ehdotusta ei voi siis missään nimessä hyväksyä. Pisteet kuitenkin siitä, että toisin kuin demarit, Vihreät uskaltavat jotain esittää. Keskusta hakee selvästi vielä omaa rooliaan oppositiossa. Usein se ilmoittaa tukevansa Orpon hallituksen tavoitteita, kuten vaikka työttömyysturvan uudistamisessa, mutta haukkuu silti uudistuksen keskeistä sisältöä tuomatta kuitenkaan omia vaihtoehtoja rinnalle. Heikot ovat siis eväät.

PRESIDENTINVAALIT KÄYNNISTYVÄT – STUBB NIMETTIIN EHDOKKAAKSI

Seuraavaksi politiikan painopiste keskittyy Tasavallan Presidentin vaaliin. Kyse on todella isosta asiasta. Sauli Niinistön 12-vuotinen kausi maan johdossa päättyy ja tilalle valitaan uusi presidentti. Niinistö on ollut poikkeuksellisen suosittu ja kansakuntaa vaikeina hetkinä yhdistävä johtaja. Hänen saappaitaan on kenenkään mahdoton heti täyttää. Presidentiksi on kuitenkin ehdolla useita ulko- ja turvallisuuspolitiikan huippuosaajia, joten Suomi saa mitat täyttävän presidentin.

Sauli Niinistön omin sanoin sanottuna hänen seuraajansa aloittamisaika voisi olla parempikin. Maailmanpolitiikka on myllerryksessä, vaikka Suomi onkin esimerkillisesti presidentti Niinistön johdolla tehnyt sen minkä on voinut, keskeisimpänä NATO:on liittyminen ja läntisen yhteistyön vahvistaminen.

Juuri nyt Lähi-Idässä on juutalaisiin siviileihin kohdistuneiden järkyttävien terroritekojen vuoksi käynnissä Israelin vastaoperaatio Hamasin kukistamiseksi. On ymmärrettävää, että maailman huomio kiinnittyy juuri nyt Gazaan ja siviilien tilanteeseen Lähi-Idän kriisissä. Se ei saa kuitenkaan johtaa siihen, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa unohtuu. Edelleen Euroopan turvallisuuden kannalta tärkeimmät taistelut käydään Ukrainassa ja Ukraina tarvitsee jatkossakin sekä sotilaallista, että humanitääristä apua lännestä.

Uusi presidentti aloittaa siis varsin turbulentissa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Tässä tilanteessa korostuvat ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaaminen, kokemus poliittisesta johtamisesta, kansainväliset verkostot, kielitaito ja kyky viestiä kansainvälisessä mediassa ymmärrettävästi Suomelle tärkeistä asioista. Alexander Stubb täyttää erinomaisesti juuri ne kriteerit, joita nyt Tasavallan Presidentiltä vaaditaan.

Alexander Stubbin kampanjan slogan on ”yhdistävä tekijä”. Hän kävi puheessaan läpi myös kaikkien kilpailijoidensa hyvät puolet. Se oli vakuuttava osuus. Demokratiaan kuuluu kilpailijoiden kunnioitus ja kukaan ei hoida maan asioita yksin, ei edes presidentti. Suomalaisten asiaa ajetaan parhaiten yhdessä. Ristiriitoja ratkoen, ei niitä kärjistäen.

Uskon, että Alex Stubbilla on hyvä mahdollisuus tulla valituksi Suomen tasavallan seuraavaksi presidentiksi. Se kuitenkin edellyttää vahvaa vaalityötä ja meidän jokaisen panosta. Paula Risikon sanoin: ”Nyt ei ole aika pysyä tuppisuuna, vaan stubbisuuna!”

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.