|
28.10.2018

Arto Satosen viikkoviesti – ajankohtainen työmarkkinatilanne

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti keskittyy ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että riidasta ollaan saamassa sopu.

Hallitus teki oman esityksensä työmarkkinajärjestöille eilen ja tänään kaikki keskusjärjestöt ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä lakot ja ratkaisu haetaan hallituksen uuden esityksen pohjalta.

Yksityiskohtaiset perustelivat tarkentuvat myöhemmin. Tärkeää on se, että tavoite pienten yritysten työllistämispotentiaalin hyödyntämisestä toteutuu. Hyvää on myös se, että jo suunnittelut lakot eivät toteudu. Ne olisivat haitanneet monen ihmisen elämää ja aiheuttaneet suuria taloudellisia menetyksiä yrityksille.

Työllisyystilanne on parantunut Suomessa nopeasti. Tämän hallituksen aikana on syntynyt 115000 uutta työpaikkaa. Näistä 30000 – 40000 on arvioitu olevan Kikyn ansiota, 33000-42000 hallituksen tekemien lakimuutosten ansiota ja loput maailmantalouden vedon ansiota. Pirkanmaalla tilanne on paras koko maassa. Työttömyys on pudonnut vuoden aikana 25 prosenttia. Tämän kehityksen jatkamisesta koko kiistassa oli kyse. Uusia työpaikkoja syntyy vielä paljon lisää, kun pienten yritysten työllistämistä helpotetaan.

Mikä muuttuu irtisanomisessa?

Irtisanomisperusteita arvioitaessa otetaan huomioon yrityksen koko. Kategorinen 10 työntekijän raja poistuu. Henkilökohtaiseen irtisanomiseen tulee olla jatkossakin asiallinen ja painava syy. Näin oli myös aiemmassa hallituksen esityksessä. Olennaista on se, että jos irtisanominen riitautetaan, niin yrityksen koko on yksi peruste irtisanomisen laillisuutta arvioidessa. Tämä pienentää pienyrittäjän työnantajariskiä ja sillä tulee olemaan positiivisia vaikutuksia rekrytointiin ja tuottavuuteen.

Mikä muuttuu aktiivimallissa?

Aktiivimalli on saanut aikaan huomattavaa aktivoitumista. Monet ovat löytäneet lyhytaikaisia töitä, osallistuneet koulutukseen tai perustaneet yrityksen. Monia aktiivimalli on siis sananmukaisesti aktivoitunut tavalla, joka on ollut hyvä sekä työnhakijalle, että yhteiskunnalle. Väliinputoajaksi ovat jääneet kuitenkin ne aktiiviset työnhakijat, jotka eivät lukuisista yrityksistä huolimatta ole löytäneet työtä, työharjoittelua tai pääset koulutukseen. Aktiivimallin päivityksellä on tarkoitus palkita aktiivisuutta osoittanutta työnhakijaa siten, että työttömyysturvan leikkaus ei enää jatkossa kohdistu heihin. Velvoittavuus siis säilyy edelleen, mutta sen täyttämiseksi riittää osoitus aktiivisesta työnhausta. Tämä on oikeus ja kohtuus.

Hyvää viikonloppua!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.