Mats-Uotila_vaaka
|
22.2.2023
Mats Uotila on abiturientti, Pirkanmaan Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja ja nuorisovaltuutettu Sastamalassa.

Nuorten piikkiin velkaantuminen ei voi jatkua

Suomen talouden tilannekuva on lohduton. Elintasomme ei ole kasvanut 15 vuoteen, työllisyysasteemme on paljon muita Pohjoismaita alhaisempi ja suomalaisten kotitalouksien varallisuus on suhteellisesti alle puolet Ruotsin tasosta.  

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n mukaan olemme muutaman vuoden päästä tilanteessa, jossa Suomella on kolme kertaa enemmän julkista velkaa kuin Ruotsilla. Ruotsissa velkasuhde on vastuullisten toimien avulla saatu laskuun, kun taas meillä se vain jatkaa nousemistaan. Ruotsissa palkanmuodostus on joustavampaa kuin Suomessa, työvoima kasvaa sekä julkisia menoja on kyetty priorisoimaan. 

Sanna Marinin hallitus on vastuuministerien suulla julistanut pitkin vaalikautta olevansa sitoutunut siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuosikymmenen loppuun mennessä. Teot kuitenkin puuttuvat. Hallituskausi on lopuillaan, ja tekemättä ovat niin julkista taloutta vahvistavat työllisyystoimet kuin rakenneuudistuksetkin.

Viime lokakuussa VATT kertoi, että hallituksen politiikka ajaa Suomen kohti haaksirikkoa. VTV puolestaan on ynnäillyt hallituksen työllisyyspolitiikan yhteen ja todennut, että toimet ovat jopa heikentäneet julkistaloutta. 

Marinin hallituksen talouspolitiikan tilinpäätös on 40 miljardia uutta velkaa ja 10 miljardin vuosittainen alijäämä. Tämä ei ole kestävä tie. 

Näin nuoren silmin tämä kehityssuunta huolettaa toden teolla. Vastuuton velkaantuminen ja kyvyttömyys tehdä tarpeellisia uudistuksia on tulossa kalliiksi. Valtionlainojen korot nousevat jyrkästi ja tänä vuonna valtio käyttääkin pelkkiin korkokuluihin 2,4 miljardia euroa. Se on paljon rahaa. Perspektiiviä antaa se, että Poliisin koko budjetti on vain 850 miljoonaa euroa.  

Ensi vaalikaudella kurssi pitää kääntää. Tarvitsemme vastuullisen hallituksen, jolla on uskallusta uudistaa yhteiskuntaa rohkeasti. Sipilän hallitus otti tärkeitä askelia sääntelyn purkamisessa. Esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen toi alalle tuhansia työpaikkoja lisää, hyödytti kuluttajia ja tätä kautta sai aikaan lisää hyvinvointia koko yhteiskuntaan. 

Ensi hallituskaudella myös muita taloudellista toimeliaisuutta vaikeuttavia rakenteita on purettava. Lisäksi on uskallettava laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja karsia valtion menoja, sillä velaksi ei voi elää loputtomiin.  Tällä hallituskaudella olemme saaneet nähdä miten käy, kun puikkoihin astuu joukko kokemattomia idealisteja. Jotta suunta voidaan kääntää, tarvitsemme kokeneita ja vastuullisia päättäjiä ohjaamaan Suomen työn ja talouskasvun tielle.

Mats Uotila

Pirkanmaan Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja