|
15.11.2018

KOTIMAINEN RUOKA ON TURVALLISTA JA EETTISESTI KASVATETTUA

Tässä mielipidekirjoitukseni kotimaisen ruuan tärkeydestä. Se on julkaistu myös Uuden Suomen puheenvuoro -blogissani.

Suomalainen ruoka on puhdasta ja eettisesti tuotettua. Se on myös maailmalla arvostettua. Tämä kävi ilmi vierailulla Kiinan parlamentissa. Heille oli selvästi kiinnostavaa, että Suomessa on hyvin alhaiset antibioottien käyttömäärät. Lääkkeillä hoidetaan vain sairaita eläimiä.

 

Suomessa on haluttu myös jalostuksessakin pitää kiinni eläinten oikeuksista. Eläinten kasvatus kestää meillä kansainvälisen vertailun kaikilla tuotantosuunnilla. Meillä on possuilla saparot ja broilereilla nokat, toisin kuin monissa muissa EU-maissa. Turkiseläinten asemakin on aivan toinen kuin Kiinassa, joka on myös merkittävä turkisten tuottaja.

 

Luomutuotanto on Suomessa kasvamassa nopeasti. Suomessa on jo 5100 luomutilaa ja 12,8 prosenttia peltoalasta on luomutuotannossa ja uusia tiloja siirtyy luomuun satamäärin vuodessa. Luomua haluavat myös suomalaiset kuluttajat. Luomun käyttäjiä on Suomessa 2 miljoonaa, joista puolet on aktiivikäyttäjiä eli käyttävät luomua säännöllisesti viikottain. Tämäkin määrä on nopeassa kasvussa.

 

Kotimainen ruoka on siis laadukasta ja se tulee läheltä. Lähiruoka ei aina ole edullisinta, mutta usemmiten se on puhtainta, turvallisinta ja ekologista. Lähiruokaa tulee käyttää enemmän myös kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa. Tämä on mahdollista, kun kilpailutus tehdään oikein. Suomessa on jo menossa lukuisia pilottihankkeita, joissa kilpailun painottuessa laatukriteereihin voidaan varmistaa kotimaisen ruuan pääsy kouluihin, päiväkoteihin ja vanhainkoteihin.

 

Eduskunta on ollut kotimaisen ruuan käytön lisäämisessä edelläkävijä. Eduskunnan ravintolapalvelujen tuottaja kilpailutetaan säännöllisin väliajoin, mutta kotimaisuusaste on koko ajan noussut. Nyt esimerkiksi käytännössä kaikki käytettävä liha on kotimaista. Ylipäätään kotimaisuusaste on 90 prosentin tietämillä. Vain kalassa ulkomaisuusaste on korkea, koska kalankasvatuksen lupien saaminen on Suomessa niin vaikeaa, että olemme pitkälti tuontikalan varassa.

 

Kotimaisen ruuan osuutta on siis mahdollista lisätä myös julkisissa hankinnoissa, kun niin halutaan tehdä. Päivittäistavarakaupassa valinnan tekee jokainen meistä itse. Olennaista on silloin se, että kuluttaja näkee alkuperämerkinnöistä riittävän selvästi mikä tuote on kotimaista ja mikä ei ole. Trendi on selvä. Kuluttaja haluaa jatkossa vieläkin enemmän laadukkaita, puhtaita ja kotimaisia tuotteita. Annetaan siihen mahdollisuus.

 

Arto Satonen,

Kansanedustaja, maa-ja metsätalousvaliokunnan jäsen, Sastamala ( KOK )