Vanha sanonta ”Suomi elää metsästä” pitää edelleen paikkansa. Lue lisää Aamulehden 3.3.2025 yleisönosastokirjoituksestani.
SUOMI ELÄÄ EDELLEEN METSÄSTÄ
Takon ja Kyrön muutosneuvotteluiden vuoksi metsäteollisuuden tilanne on konkretisoitunut myös Pirkanmaalla. Tuotannon jatkuminen Takon ikonisella tehtaalla ja yli 200 työpaikkaa on muutosneuvottelujen kohteena. Neuvottelujen tuloksista tullaan tiedottamaan aikanaan. Parasta tietenkin olisi, jos Takon toiminta jatkuisi.
Aiemmat kokemukset muualta Suomesta ovat kuitenkin kohtuullisen lohduttavia. Stora Enson Kotkan Sunilan tehdas lopetettiin syyskuussa 2023 ja sieltä menetti työpaikkansa 250 ihmistä. Helmikuun alussa heistä oli työttöminä 18. Suurin osa oli työllistynyt muiden työnantajien palvelukseen Kotkan seudulla ja osa Stora Enson muille tehtaille. Jotkut ovat ryhtyneet myös yrittäjiksi. Sulkemispäätöksen jälkeen Kotkaan on sijoittunut myös uutta teollista toimintaa mm. akkumateriaaleihin liittyen.
Muutostilanteissa ensisijaista on, että vastaavaa työtä löytyisi yhtiön sisältä. Silloin työntekijän ammattitaito pystytään parhaiten hyödyntämään ja toimeentulo parhaiten turvaamaan. Yhtiöt tarjoavatkin ensin avoimia työpaikkoja konsernin sisältä ja tarvittaessa antavat myös oppisopimuskoulutusta. Näin Metsä Group on tehnyt mm. Äänekosken tehtaillaan. Omalla alalla jatkaminen saattaa kuitenkin edellyttää muuttoa Suomen sisällä, mikä ei ole kaikille mahdollista. Siksi on tärkeää, että myös alueen muut yritykset ovat aktiivisia rekrytoinnissa, jos alasajo toteutuu.
Isossa kuvassa on edelleen tärkeää varmistaa metsäteollisuuden toimintaedellytykset.
Metsäsektori työllistää Suomessa suoraan 60 000 ihmistä ja välillisesti vielä paljon enemmän. Metsäteollisuuden vienti v. 2023 oli 12,1 miljardia euroa ja se on kotimaiselta arvonlisältään edelleen Suomen suurin toimiala.
Metsäteollisuudella on myös valtava aluepoliittinen merkitys. Esimerkiksi Etelä-Karjalassa koko maakunnan arvonlisästä viidennes tulee metsäteollisuudesta. Metsänomistajia on Suomessa kaikkiaan 600 000 ja monille heistä metsän myyntituloilla on iso merkitys. Metsäteollisuuden käyttämä puu on tällä hetkellä 95 % kotimaista, kun Venäjältä loppunut tuonti on korvaantunut kotimaisella puulla. On tärkeää mahdollistaa kestävän metsätalouden toimintaedellytykset myös tulevaisuudessa.
Huolimatta rakennemuutoksista metsäteollisuutemme myös investoidaan. Suomen suurimmat investoinnit on juuri hiljattain tehty Kemiin ja Äänekoskelle. Myös Pirkanmaalla metsäteollisuudella on iso merkitys esimerkiksi Valkeakoskella, Mänttä-Vilppulassa, Nokialla ja Hämeenkyrössä. Lisäksi lähes kaikissa Pirkanmaan kunnissa on puutuoteteollisuutta. Metsäklusteri ei ole auringonlaskun ala, vaan edelleen suomalaisten elintason lähde. Se on hyvä pitää mielessä päätöksiä tehtäessä.
Arto Satonen, työministeri
kirjoittaja on pirkanmaalainen kansanedustaja (kok)