|
2.9.2022

Arto Satosen viikkoviesti – Vastuu taloudesta siirtyy seuraavalle hallitukselle

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla hallitus sai valmiiksi budjettiesityksensä ja seuraavaksi se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi. Tässä viestissä muutamia huomiota budjetin pääkohdista ja viestin lopussa analyysiä kokonaistilanteesta. Monet yksittäiset päätökset ovat sinällään kannatettavia, mutta iso kuva on hallituksella hukassa, vastuu taloudesta siirretään seuraavalle hallitukselle.

Valtion budjetti – huomionarvoisia kohtia

– Budjetin loppusumma on 80,5 miljardia euroa, velkaa otetaan 8,1 MRD eli palveluista kymmenes rahoitetaan velanotolla

– Sähkön arvonlisäveroa lasketaan 10 prosenttiin (nyt 24).

Lisäksi tulee määräaikainen verovähennys ja tuki niille kotitalouksille, joiden sähkölasku nousee eniten. Käytännössä tämä koskee suorasähköllä asuntoaan lämmittäviä. Tarkemmat yksityiskohdat selviävät myöhemmin.

– Ylimääräinen lapsilisä joulukuulle

– Linja-auto-, taksi- ja junamatkojen, sekä kotimaan lentoja, ALV pudotetaan nollaan tammi-huhtikuussa 2023

– Hoiva-avustajien koulutuspaikkoja lisätään 2 500 vuosina 2023-2025

– Sosiaaliturvaetuuksia korotetaan (mm. toimeentulotuen lasten perusosa ja lapsilisän yksinhuoltajakorotus)

– Itä-Suomelle 56 miljoonan euron tukipaketti (mm. Karjalan ja Savon rata)

VASTUU TALOUDESTA SIIRTYY SEURAAVALLE HALLITUKSELLE

Vanhan sanonnan mukaan, kun savolainen puhuu, niin vastuu siirtyy kuulijalle. Puolisavolaisena ei kuitenkaan hymyilytä hallituksen budjettiesitys. Toki rahaa jaettiin hyviin tarkoituksiin, kuten sähkön hinnannoususta kärsiville ja lapsiperheille. Niille linjauksille löytyy perusteensa. Kestämätöntä kuitenkin on se, että hallitus ei löytänyt yli 80 miljardin budjetista mitään säästökohteita. Kaikkiin hyviin asioihin otettiin surutta lisää velkaa lasten piikkiin.

Marinin hallituksen viimeinen budjetti on toki looginen jatko kolmelle aiemmalle budjetille. Heti ensimmäinen nykyisen hallituksen budjetti jakoi Rinteen johdolla surutta rahaa moniin kohteisiin. Ne piti rahoittaa työllisyystoimilla, joita pohtimaan perustettiin kolmikantaisia työryhmiä. Ne eivät koskaan esittäneet mitään. Ainoa julkista taloutta vahvistava työllisyystoimi hallitukselta on ollut eläkeputken poisto, joka sekin vaikuttaa vasta vuosikymmenen lopussa.

Saamattomuus työllisyystoimissa on yksinkertaisesti vastuuttomuutta. Marinin hallituksen aikana on ollut työvoimapula, jolloin olisi ollut historiallinen tilaisuus purkaa kannustinloukkuja, esimerkiksi lyhentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja käyttää säästyviä rahoja vaikeammin työllistyvien palveluihin ja auttaa sitä kautta ihmisiä takaisin työelämään, kuten ETLA esitti. Tätä ei tehty, koska Marinin hallitus ei uskalla tehdä mitään mitä Hakaniemessä ei kannateta.

Pitkin matkaa hallitus on selvittänyt kaikki sisäiset riitansa lisävelanotolla. Kaikki kiistat on ratkaistu siten, että jokainen puolue on saanut jotakin itselleen mieluisaa ja rahat on otettu lasten pöydästä. Kaiken huippu oli maatalouden tukipaketin yhteydessä kosteikkoviljelylle annettu 30 miljoonaa euroa. Kosteikkoviljely ei auta Suomea huoltovarmuudessa eikä maatalouden kannattavuudessa, mutta se epäilemättä auttoi hallituksen punavihreimpiä voimia hyväksymään maatalouden tukipaketin.

Rinteen / Marinin aikana uutta velkaa tullaan ottamaan kaikkineen 40 miljardia euroa eli yli 7 000 euroa jokaista suomalaista kohden. Tästä summasta reilu neljännes on käytetty muihin tarkoituksiin kuin koronasta tai Venäjän hyökkäyssodasta johtuviin menoihin. Marinin hallituksen viimeinen budjetti oli jatkoa edellisille. Yhteisiä rahoja jaettiin auliisti, mutta säästöistä ei hallituksen sisällä edes keskusteltu. Se on todella surullista. Päättäjät on nimenomaan valittu laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen, ei vaan jakamaan velkarahaa.

Seuraavalle hallitukselle jätetään pesänselvittäjän rooli. Vastuu on siis siirretty eteenpäin. Ei ole kaukana savolaisesta viisaudesta.

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.