|
15.10.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Mikä päätös ensi viikolla perutaan?

Arvoisa lukija,

Tällä viikolla on erityisesti kohistu hallituksen päätöksenteon poukkoilusta, jonka kohteena nyt ovat olleet erityisesti kulttuurin ja liikunnan rahat. Hallituksen sisäinen riitely Twitterissä ja päätösten peruminen kertoo siitä, että hallituksen toiminta ei ole kenenkään hanskassa. Tällainen toiminta on haitaksi koko päätöksenteon uskottavuudelle, palaan tähän viestin lopussa.

Tänään eduskunta lopullisesti päättää koronapassista. Olemme saaneet satoja viestejä koronapassia vastaan. Lakia on väitetty jopa perustuslain vastaiseksi, vaikka sen perustuslakivaliokunta hyväksyi. En tiedä mistä kaikesta koronapassia vastustavat viestit kumpuavat, mutta oikeasti kyse on tärkeästä asiasta. Ilman koronapassia yhteiskuntaa ei voida turvallisesti avata ja avaaminen on puolestaan on elinehto niille, jotka elävät tavalla tai toisella siitä, että ihmiset liikkuvat ja tapaavat toisiaan. On kyse sitten ravintoloista, takseista, esiintyvistä taiteilijoista, urheilusta tai matkailusta.

Terveydenhoitohenkilökunnan jaksaminen on jo koetuksella ja mitta alkaa tulla rokottamattomien kanssa täyteen, kuten eiliset YLEn uutiset hyvin kuvasivat. Rokottamattomilla on 14-kertainen riski joutua Koronan vuoksi sairaalaan ja 7-kertainen riski kuolla koronaan suhteessa rokotettuihin. Rokottamattomien sairaalahoidon hinnaksi on arvioitu jo miljardi euroa. Kaiken pahinta on se, että leikkauksia joudutaan siirtämään, kun koronahoito syö resursseja muulta terveydenhoidolta.

Suomessa ei ole rokotepakkoa, eikä pidäkään olla. Silti tulee ymmärtää laajan rokottamattomuuden vaikutukset. Joillakin ihmisillä on perusteltu terveydellinen syy olla ottamatta rokotetta, mutta se ei koske joka neljättä suomalaista. On erittäin huolestuttavaa, jos näin merkittävä osa suomalaisista ei enää luota terveysviranomaisten suosituksiin. On myös hyvin harmillista, että eduskunta ei voi yksimielisesti hyväksyä koronapassia, koska se antaisi tärkeän viestin kaikille suomalaisille. En ymmärrä miksi perussuomalaiset ovat tässä asiassa menneet Ano Turtiaisen viitoittamalle tielle.

MIKÄ PÄÄTÖS ENSI VIIKOLLA PERUTAAN?

Sanna Marinin hallituksen poukkoileva toiminta herättää ihmetystä. Hallituksen toimintalinjana on, että jokainen säästöpäätös perutaan, kun siitä vaan nousee riittävän iso meteli. Lisäksi hallituspuolueet ja ministerit kilpailevat keskenään siitä kuka ensimmäisenä ehtii Twitterissä peruuttamisen ilmoittamaan ja kuka jyrkimmin irtaantuu aiemmin yhdessä sovitusta päätöksestä. Poukkoilu ei syö vain Marinin hallituksen uskottavuutta, vaan valitettavasti koko poliittisen järjestelmän uskottavuutta.

On toki hyvä asia, että poliisi, kulttuuri ja liikunta saavat rahansa, mutta tämä rahantarve ei ole tullut kenellekään yllätyksenä. Hallitus omalla kehys- ja budjettipäätöksillään tietoisesti antoi näille sektoreille riittämättömän rahoituksen. Kun asiasta nousi meteli, niin hallitus perääntyi. Mistä päätöksestä hallitus ensi viikolla perääntyy?

Rinteen/Marinin hallituksen talouspoliittinen päätöksenteko on alusta asti rakennettu oraitten päälle. Menoja lisättiin heti ja ne piti rahoittaa päätösperäisellä työllisyyden kasvulla. Jälkimmäisiä päätöksiä on tullut niukasti, mutta uusia pysyviä menoja on lisätty matkan varrella. Marinin hallituksen perusongelma on siinä, että se ei kykene priorisoimaan valtion menoja.

Annan esimerkin. Asumistukiin käytetään yli 2 000 miljoonaa euroa vuodessa ja summa kasvaa koko ajan. Sen sijaan polisiin, kulttuurin ja liikunnan rahantarpeessa puhutaan kymmenistä miljoonista euroista. Tämä siis tarkoittaa, että esimerkiksi 5% tinkimisellä asumistuesta voitaisiin hoitaa kaikki nyt esille nousseet asiat. Kaiken lisäksi asumistuen leikkaus todennäköisesti vielä pienentäisi vuokria, jolloin tuo vähäinen tinkiminen valuisi osittain vuokranantajan tappioksi.

Vastaavia esimerkkejä löytyy valtion budjetista vaikka kuinka paljon. Kokoomus tuleekin tekemään vastuullisen vaihtoehtobudjetin. Marinin hallituksen toimintapa on täysin käsittämätön. Mistään ei uskalleta leikata, koska kaikkia pitää yrittää miellyttää. Ainoa asia mikä joustaa on kehykset ja valtionvelka. Yhteistä velkaa kasvatetaan huoletta ja ongelmia siirretään seuraavan hallituksen hoidettavaksi. Tätä ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua vastuulliseksi päätöksenteoksi, vaan populismiksi.

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.