|
13.8.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Velkaa otetaan korkeasuhdanteessakin

Arvoisa lukija,

Elokuu on alkanut ja politiikassa alkaa tapahtua. Valtionvarainministeriö on tehnyt oman esityksensä vuoden 2022 budjetiksi ja seuraavaksi edessä ovat valtionvarainministeriön ja sektoriministeriön kahdenväliset neuvottelut ja sitten budjettiriihi, johon jäävät vaikeimmat hallituspuolueiden väliset kiistakysymykset. Tämä viesti keskittyy budjettiin.

Aluksi kuitenkin muutama sana koronatilanteesta. Sen voisi kiteyttää sanomalla, että asioita tehdään liian myöhään. On totta, että korona on uudelleen pahentunut ja tauti pitää edelleen ottaa vakavasti. Nimenomaan siksi on ihmeellistä, että laki koronapassista ei ole vielä valmiina, jotta kaksi kertaa rokotetut ja/ tai koronan sairastaneet voitaisiin vapaammin päästää tapahtumiin ja pitää siten yhteiskuntaa turvallisemmin avoimena.

Koronan kanssa on opittava elämään. Ravintolat, matkailu, taksit, esiintyvät taiteilijat, urheiluseurat ja muut Ihmisten tapaamisesta elävät eivät enää yksinkertaisesti kestä sulkua. Korona on kestänyt jo niin pitkään, että omat puskurit on monilla jo käytetty ja yhteiskunnan tuki ei voi koskaan korvata läheskään täysimääräisesti taloudellisia menestyksiä. Onneksi valoa on ikkunassa, jos rokotekattavuus saadaan riittäväksi, koronapassi nopeasti voimaan ja maa avoimeksi viimeistään lokakuussa.

Velkaa otetaan korkeasuhdanteessakin – edessä pesänselvittäjän aika! 

VM:n budjettiehdotuksen mukaan valtion ensi vuoden tulot ovat 56,5 miljardia ja menot 63,2 miljardia. Uutta velkaa siis otetaan 6,7 miljardia ja velan kokonaistaso nousee 146 miljardiin.

On selvää, että korona on aiheuttanut ylimääräisiä menoja, mutta syy kehystetty ylittämiseen on hallituksen omissa päätöksissä. Koronan aiheuttama velkaantumisen kasvu ei ole saanut hallitusta hillitsemään normaalia menokehitystä, vaan päinvastoin pysyviä julkisia menoja lisätään hurjasta velankasvusta huolimatta. Hyvä esimerkki on oppivelvollisuusiän pidentäminen.

Valtionvarainministeri Annika Saarikko perusteli hurjaa velkaantumista sillä, että uutta velkaa ei oteta enempää kuin 2010-luvun alussa. Tässä perustelussa on kaksi virhettä.

Ensinnäkin 2008 ja 2009 Suomea kohdannut finanssikriisi pudotti Suomen BKT:tä kerralla enemmän kuin koskaan rauhan aikana. Nyt sen sijaan ollaan korkeasuhdanteessa ja talouskasvussa, mutta silti edelleen elvytetään lähes 7 miljardilla.

Toiseksi Suomen kokonaisvelkaantumisen taso oli 2010-luvun alussa kymmeniä miljardeja nykyistä pienempi ja korkoriski siten olennaisesti pienempi. Nyt kun velka nousee Marinin hallituskaudella yli 150 miljardin, niin koron nousu vaikka vain 2 prosenttiin, merkitsisi 3 miljardin aukkoa valtion talouteen vuodessa.

Erittäin huolestuttavaa on myös se, että Suomi on ajautunut kovaan työvoimapulaan, vaikka työttömiä on yli 300 000. Työllisyyden taso on 62 000 alempi kuin vuonna 2019 Rinteen hallituksen aloittaessa, mutta silti työvoimapula on laajaa. Tämä näkyy erityisesti hoiva-alalla, rakentamisessa,  teollisuudessa, maa -ja puutarha-alalla, sekä kiinteistöalalla ja siivouksessa. Ylipäätään suorittavan työn tekijöistä on laajalti pulaa.

Työvoimapulan ratkaisu edellyttäisi työn tekemisen kannattavuuden parantamista suhteessa sosiaaliturvaan ja työperäinen maahanmuuton tehokasta edistämistä. Budjettiriihessä nähdään saako hallitus näissä asioissa mitään aikaan.

Työvoimapulaan ajautuminen aiempaa korkeammalla työttömyyden tasolla kertoo rakennetyöttömyyden kasvusta. Se on todella vakava asia. Jos työttömyys jää pysyvästi 60 000 henkeä aiempaa korkeammaksi, niin se on sekä inhimillinen tragedia että iso lovi julkiseen talouteen. Vaikutus olisi vuositasolla 2 miljardia julkiseen talouteen.

Kun vedetään yhteen kasvanut valtionvelka ja kasvanut rakennetyöttömyys, niin nykyisen hallituksen jäljiltä Suomi tarvitsee pesänselvittäjää. Edessä ovat isot rakennemuutokset, jotta hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohja voidaan turvata. Velkaantumisen tie on pian kuljettu. Pää tulee vetävän käteen.

Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2022 talousarvioksi löytyy täältä: https://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2022&lang=fi&maindoc=/2022/tae/valtiovarainministerionKanta/valtiovarainministerionKanta.xml&opennode=0:1:3:5:

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.