|
11.6.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Kokoomus lähtee paalulta, vaalit ratkaistaan sunnuntaina

Arvoisa lukija,

 Sunnuntaina on edessä kuntavaalit. Tämä viesti keskittyy kuntavaalien asetelmiin. Viestin lopussa asiaa jätelain uudistamisesta, joka on menossa jätealan yrittäjien näkökulmasta katsottuna todella huonoon suuntaan, yrittäjistä tehdään julkisen sektorin renkejä.

KOKOOMUS LÄHTEE PAALULTA – VAALIT RATKAISTAAN SUNNUNTAINA

 YLEn ja Helsingin Sanomien mielipidekyselyjen mukaan Kokoomus lähtee ennakkosuosikin asemasta sunnuntaisiin kuntavaaleihin. Vaalit ratkaistaan kuitenkin äänestämällä. Se puolue voittaa, joka saa potentiaaliset kannattajat parhaiten liikkeelle. Nyt on tärkeää varmistaa, että kaikki ystävät ja sukulaiset käyvät äänestämässä.

 

Pitkä ennakkoäänestys johti alkuviikon loppukirin ansiosta aiempaa korkeampaan ennakkoäänestysprosenttiin, joka valtakunnallisesti oli 33,1 %. Kuntakohtaiset erot ovat suuria. Isoissa kaupungeissa on äänestetty selvästi aktiivisimmin. Pormestarivaali on todennäköisesti lisännyt äänestysintoa Helsingissä, Tampereella ja Turussa, joissa kaikissa ollaan reilusti yli valtakunnallisen keskiarvon.

 

Pirkanmaalla aktiivisesti on Tampereen lisäksi äänestetty esimerkiksi Parkanossa, Orivedellä, Ikaalisissa, Pirkkalassa ja Nokialla. Hyvin korkeat äänestysprosentit ovat jo pienissä kunnissa Kihniössä, Juupajoella ja Kuhmoisissa. Useimmissa Pirkanmaan kunnissa ennakkoäänestys on jäänyt hieman jälkeen valtakunnallisesta keskiarvosta.

 

Pormestarikilpailuissa suurin mielenkiinto kohdistuu Helsingissä Juhana Vartiaisen ja Anne Sinnemäen väliseen hyvin tiukkaan taistoon. Pirkanmaalla iso kisa on käynnissä Tampereella, jossa Kokoomuksella on hyvät mahdollisuudet nousta suurimmaksi ja voittaa pormestarin paikka takaisin SDPltä. Kokoomus on suosikki myös monissa muissa Pirkanmaan kehyskunnissa ja kaupungeissa.

 

Myös Sastamalassa Kokoomus tavoittelee paluuta suurimmaksi. Viimeksi jäimme Keskustan ja SDPn jäljessä kolmanneksi, mutta nyt on tehty isolla ehdokasjoukolla vahvasti vaalityötä ja ennuste on lupaava. Kannan kekoon myös oman korteni. Olen ehdokkaana numerolla 30 ja kuntavaaliteemani löytyvät www.satonen.fi/kuntavaalit. Kysymyksiä tai viestejä paikallisista asioista voi laittaa, vaikka vastaamalla tähän viestiin.

 

Perinteisesti Kokoomuksen lopullinen kannatus on kuntavaaleissa ollut reilun prosenttiyksikön suurempi kuin viimeisessä gallupissa, joten 20 prosentin ylitys kokonaiskannatuksessa on hyvinkin mahdollinen. SDPn suunta on viimeisissä gallupeissa ollut alaspäin ja PSn tulos riippuu pitkälti äänestysaktiivisuudesta. Keskusta on viime metreillä hieman piristynyt, mutta silti sitä uhkaa suurin tappio. Vihreiden veto vaikuttaa tällä kertaa vaisulta Helsinkiä ja joitakin isompia kaupunkeja lukuun ottamatta.

 

Näiden vaalien ylivoimaisesti suurimmaksi teemaksi on noussut verotus. Pääministeri Sanna Marin aloitti verokeskustelun esittämällä kuntaveron muuttamista progressiiviseksi. Sen lisäksi esillä on ollut maakuntavero, jota Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat vaatineet ehdoksi soteuudistuksen hyväksymiselle ja Keskusta yrittää kiertää asiaa kuin kissa kuumaa puuroa.

 

Kokoomuksen linja on selkeä. Ääni Kokoomukselle on ääni maakuntaveroa ja kokonaisveroasteen kiristämistä vastaan!

 

 

VAALIANALYYSI 16.6. KLO 17

 

Keskiviikkona 16.6. Klo 17 pidän TEAMS-kokouksen, jossa käyn läpi kuntavaalien tuloksia ja niiden vaikutuksia valtakunnan politiikkaan. Kaikki kiinnostuneet tervetuloa! Osallistua voi vastaamalla tähän viestiin tai ilmoittautumalla noora.kalli@eduskunta.fi

 

 

JÄTEYRITTÄJISTÄ TEHDÄÄN KUNNAN RENKEJÄ

 

Eduskunnan ympäristövaliokunta sai päätökseen uuden jätelain käsittelyn tällä viikolla. Tulos oli itsenäisten jäteyrittäjien, taloyhtiöiden ja omakotitalojen kannalta huono. Suomessa on ollut vuosikymmeniä voimassa ns. kaksoisjärjestelmä eli kunta on voinut päättää kilpailuttaako se jätehuollon järjestämisen itse vai antaako taloyhtiöiden ja asukkaiden kilpailuttaa. Jälkimmäinen malli on osoittautunut toimivaksi ja alalle on syntynyt yrittäjävetoisia jäteyhtiöitä, jotka ovat kehittäneet toimintaansa. Kokemukset ovat hyviä esimerkiksi kotikunnassani Sastamalassa.

 

Nyt hyväksyttävä jätelaki mahdollistaa taloyhtiöille ja asukkaille vain sekajätteen kilpailutuksen. Sen sijaan kaksoisjärjestelmä lakkaisi erilliskerättävien jätteiden, kuten biojätteen, pienmetallijätteen, kuitu-, lasi-, metalli- ja muovipakkausjätteen osalta. Käytännössä kyse on yrittäjävetoisen toiminnan alasajosta, koska pelkän sekajätteen kerääminen ei ole taloudellisesti järkevää.

 

Ympäristövaliokunnan asiantuntijakuulemisessa yrittäjiä, kuljettajia, omakoti- ja kiinteistöasukkaita edustavat tahot vastustivat kaksoisjärjestelmästä luopumista. Valitettavasti nämä lausunnot eivät saaneet vastakaikua hallituspuolueissa. Keskusta yritti aivan lopussa siirtymäajan pidennystä, mutta joutui taipumaan asiaa esitelleen Vihreän ministerin edessä. Tällä kertaa ei tullut siis Keskustalle edes torjuntavoittoa. Kokoomus jätti vastalauseen, mutta sen hallituspuolueet äänestänevät suuressa salissa nurin.

 

Uudistuksen myötä itsenäisistä jäteyrittäjistä tulee kunnan renkejä. Jatkossa he eivät myy enää palveluitaan suoraan asiakkaille, vaan kilpailevat siitä kuka halvimmilla ajaa kunnan määrittelemät ajot. Itsenäinen kehitystyö loppuu siihen. Jos uskoo kilpailun merkitsevän kehitystä, niin häviäjä on lopulta asiakas. Keskustalla ja RKP:llä olisi tässä ollut paikka heittää soraa sosialismin rattaisiin, mutta rohkeus loppui kesken.

 

 

Hyvää vaaliviikonloppua, muistakaa käydä äänestämässä!

 

Terveisin Arto

 

 

Ps. Huomenna olen tavattavissa Vammalan torilla 9-12 ja Lempäälän keskustassa 13-14.

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.