|
4.6.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Maailmantaloudessa vaaran merkkejä

Arvoisa lukija,

 Tällä viikolla eduskunnan keskustelu on keskittynyt soteuudistukseen, joka on parasta aikaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä. Asian ympärillä kierroksia lisäsi Vihreiden ja Vasemmistoliiton ilmoitus, että maakuntaveron käyttöönotto on edellytys soteuudistuksen toteutumiselle. Maakuntavero olisi uusi verotustaso ja varmasti johtaisi kokonaisveroasteen nousemiseen. Kokoomus tyrmää yksiselitteisesti maakuntaveron käyttöönoton.

 Hallituksen sisällä on monta erilaista verolinjaa. Pääministeri Sanna Marin toisti jälleen eilen kyselytunnilla ajatuksensa kuntaveron muuttamisesta kokonaan progressiiviseksi, Vasemmistoliitto on ehdottanut listaamattomien yritysten verotuksen tuntuvaa kiristämistä ja kela-korvausten poistoa, sekä yhdessä Vihreiden kanssa vaatinut maakuntaveron käyttöönottoa. Kaikki nämä ehdotukset lisäisivät kokonaisveroastetta ja tiukentaisivat progressiota entisestään. Ehdotukset ovat järkyttäviä, koska Suomi on jo nyt sekä kokonaisveroasteen, että progression osalta maailman kärkimaiden joukossa.

 Keskustan uusi valtionvarainministeri Annika Saarikko yritti kyselytunnilla torjua näitä SDPn, Vihreiden ja Vasemmistoliiton veroesityksiä, joita satelee hallituksen joka nurkasta. Keskustan painoarvo hallituksen sisällä tuskin kuitenkaan riittää siihen, että se kykenee estämään vihervasemmiston verovyörytykset. Ainoa keino olisi hypätä pois hallituksesta, mutta sitä Keskusta ei uskalla tehdä. Nykyisellä kannatuksella Keskusta ei voi ottaa riskiä joutumisesta uusiin eduskuntavaaleihin. Keskusta on siis puun ja kuoren välissä. Tosin Keskusta on itse siihen väliin mennyt, kun päätti osallistua Rinteen hallitukseen.

MAAILMANTALOUDESSA VAARAN MERKKEJÄ

 

Koronan jäljiltä monet maat ovat ajautuneet poliittisesti haasteellisen tilanteeseen. Korona ja koronarajoitukset ovat vieneet osalta ihmisistä työn ja toimeentulon. Omat puskurit on monilla koronasta kärsineillä syöty, osalla niitä ei edes ollut ennen koronaa.

 

Suomessa suurin osa ihmisistä ei ole kärsinyt koronasta taloudellisesti ja osalle on koronan aikana kertynyt lisää säästöjä. Kovasti ovat kuitenkin kärsineet kaikki ne, joiden toimeentulo riippuu siitä, että ihmiset tapaavat toisiaan. Oli sitten kyse kahvilan pitäjästä, muusikosta, taksiyrittäjästä tai urheilijasta. Erityisesti erilaiset palvelualat ovat kärsineet.

 

Maailmalla Koronan vaikutukset ovat olleet vielä paljon suuremmat. Monissa maissa tehtaita on ollut suljettuna ja jopa ulkonaliikkumiskieltoja on ollut voimassa. Joissakin maissa talous pysähtyi pahimmillaan lähes täysin. Erityisesti ovat kärsineet ulkomaisesta turismista toimeentulonsa saavat  maat ja alueet, kuten Suomessa Lappi ja pk-seutu.

 

Huoli ihmisten toimeentulosta, työpaikkojen palaamisesta ja talouden elpymisestä on ajanut mittaluokaltaan ainutlaatuisiin elvytyspaketteihin. USA:ssa Joe Biden esitteli 2,3 biljoonan dollarin elvytyspaketin, joka sisälsi erityisesti isoja panoksia infraan ja Vihreään siirtymään. EKPn osto-ohjelma oli vuoden 2020 loppuun mennessä 1850 miljardia euroa ja elvytyspaketti 750 miljardia euroa. Näillä valtavilla paketeilla on saatu aikaan pörssikurssien vahvistuminen, työllisyyden nousu ja koronakuluista selviytyminen, mutta elämmekö tyhjän päälle, kuten Tasavallan Presidentti Sauli Niinistökin pohdiskeli YLEn haastattelussa?

 

Olen opiskellut ja opettanut kansantaloustiedettä ennen kansanedustajuutta. Jos nykyinen talouspolitiikka kestää globaalisti, niin kaikki minua opettaneet professorit saa siirtää muihin tehtäviin. Meille nimittäin opetettiin, että jos rahan määrää lisätään talouskasvua enemmän, niin siitä seuraa inflaatio. Toinen merkittävä opetus oli, että jos velkaantuminen holtittomasti jatkuu, niin jonakin hetkenä luotottajat menettävät uskon luotonottajien kykyyn selviytyä veloistaan ja silloin korot lähtevät nousemaan.

 

Toivon, että minua opettaneet professorit ovat väärässä, mutta en usko heidän olevan. Koko maailma elää nyt tyhjän päällä, uutta velkaa otetaan surutta entisen päälle ja olemme siirtyneet keskuspankkitalouteen. Uutta velkaa ottavat valtiot ja niin ottavat myös kotitaloudet, joiden velkaantuminen on myös ennätystasolla. Jos luottamus alkaa järkkyä, niin alas tullaan nopeasti ja kovaa. Poliittiset ongelmat ovat mittavia ja on tavallaan ymmärrettävää, että yhteiskuntarauhaa yritetään ostaa velkaantumisella. Riskit ovat kuitenkin valtavat, koska valitettavasti talouden lait eivät ole mihinkään muuttuneet.

 

Tässä vielä eduskuntapuheeni samasta aiheesta: https://www.facebook.com/watch/?v=165216208896282

 

ENNAKKOÄÄNESTYS PÄÄTTYMÄSSÄ – NYT ON AIKA ÄÄNESTÄÄ

 

Kuntavaalien ennakkoäänestys on voimassa vielä tiistaihin asti ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.6. Nyt on aika varmistaa, että ääni tulee käytettyä kotikuntasi kehittävän ehdokkaan hyväksi. Vaalityö Sastamalassa jatkuu torilla huomenna aamulla. Olen ehdokkaana Sastamalassa numerolla 30 ja kysymyksiä vaaleihin liittyen voi laittaa, vaikka vastaamalla tähän viestiin.

 

Hyvää puolustusvoimien lippujuhlapäivää ja hyvää viikonloppua!

 

Arto

 

PS. Peukut Leijonille MM-kilpailujen ratkaisuviikonloppuun!

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.