|
19.3.2021

Arto Satosen viikkoviesti – Nesteen vihreä siirtymä kuvaa ilmastopolitiikan haasteita

Arvoisa lukija,

 Tällä viikolla on erityisesti puhuttanut Nesteen miljardi-investointi Rotterdamiin, jota käsittelen myös tässä viestissä. Aluksi kuitenkin koronatilanteesta. Pirkanmaalla tartuntojen määrät ovat hieman lisääntyneet, mutta TAYS kykenee vastamaan hyvin hoitotarpeeseen ja myös muita sairauksia pystytään hoitamaan tarpeen mukaan.

 Koronan pitkittyessä ja sulun vuoksi taloudelliset vaikeudet kasvavat. Erityisen kovassa paikassa ovat ne, joiden liiketoimintaa on surulla rajoitettu. Ravintoloille, kahviloille, kuntosaleille, kylpylöille ja muille toimintaansa rajoittamaan joutuneille esitetään nyt uutta korvausta siten, että palkkakulut katettaisiin kokonaan ja kiinteistä kuluista 70%. Lakiesitys jätettiin eduskunnalle torstaina ja se tulisi voimaan 12.4. Yksityiskohdat vielä täydentyvät eduskuntakäsittelyssä. Tärkeä periaate on, että jos yhteiskunta rajoittaa tai sulkee liiketoimintaa, niin siitä myös maksetaan asianmukainen korvaus. Monen koronasta kärsineen yrityksen ja yrittäjien oma pussi on jo tyhjä, joten tuki tulee tarpeen.

NESTEEN VIHREÄ SIIRTYMÄ KUVAA ILMASTOPOLITIIKAN HAASTETTA

 

Tämä viikko oli politiikassa ironinen. Samana päivänä, kun hallitus julkisti esityksensä mittavasta tukipaketista Vihreään siirtymään, Neste ilmoitti biopolttoainelaitoksen investoinnista Porvoon sijasta Rotterdamiin. Kummassakin on kyse miljardiluokan panostuksista. Pääministeri Sanna Marin vielä yhdisti kyselytunnilla Nesteen investoinnin Vihreään siirtymään.

 

Nesteen investoinnin sijoittamiselle Rotterdamiin on varmasti hyvät liiketaloudelliset perusteet, koska Rotterdam on maailman suurimpia satamia ja se sijaitsee lähempänä raaka-ainelähteitä ja lopputuotemarkkinoita. Valtio on Nesteen suuri omistaja ja hyötyy mittavina osinkotuloina Nesteen kannattavasta liiketoiminnasta. Lisäksi Neste työllistää Suomessa myös Rotterdamin hankkeeseen liittyen paljon valkokaulustyöläisiä. On myös selvää, että valtio ei voi ohjata pörssiyhtiö Nesteen investointipäätöksiä, vaikka suurin omistaja onkin. Nesteen päätös on siis ymmärrettävä.

 

Mielenkiintoisen asiasta tekee se, että kyse on todellakin myös Vihreästä siirtymästä, vaikka sen sanominen ääneen saattoi olla pääministeriltä Freudilainen lipsahdus. Investointi Rotterdamiin on myös ekoteko, koska tavaravirrat saadaan sujumaan tehokkaammin ja hiiltä otetaan talteen edistyksellisellä teknologialla.

 

Hyvä kysymys kuitenkin on mitä me tästä opimme?

 

Tämän tarinan opetus on se, että Suomi pystyy tekemään eniten ilmastonmuutoksen hyväksi kehittämällä teknologiaa, jolla energiaa ja tavaroita voidaan tuottaa ympäristöystävällisemmin. Myymällä tätä teknologiaa maailmalle me voimme jättää todella merkittävän kädenjäljen maailman ilmastopolitiikkaan ja samalla työllistää suomalaista insinöörikuntaa ja muita ammattilaisia.

 

Meidän todellinen mahdollisuus tehdä yhteistä hyvää on siis kehittää ympäristöystävällistä teknologiaa ja levittää sitä maailmalle. Siihen meidän tulee satsata. Ei suinkaan kotimaisten autoilijoiden kurittamiseen, koska suomalaisen autoilijan aiheuttamat päästöt ovat vain pisara meressä globaalin ongelman ratkaisussa. Ja kaiken lisäksi yksityisautoilun päästöihin ratkaisu on nimenomaan teknologian kehittäminen. Ei ajamisen vähentäminen harvaan asutussa maassa, jossa monilla yksityisautolle ei ole vaihtoehtoa.

 

FACELIVE ENSI PERJANTAINA 26.3. KLO 18

 

Viikon päästä perjantaina 26.3. Klo 18 summaan maaliskuun tapahtumat ja suunnataan samalla katsetta edessä olevaan kehysriiheen. Pidän siis FACE LIVEn klo 18. Tervetuloa linjoille! Kysymyksiä ja kommentteja voi laittaa jo etukäteen tai sitten tilaisuuden aikana.

 

Hyvää viikonloppua!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.