|
3.8.2020

Arto Satosen viikkoviesti – Elokuun ensimmäinen ajankohtaiskatsaus

Arvoisa lukija,

Takana on heinäkuu, joka on monin paikoin ympäri Suomea ollut kotimaan matkailun superkesä. Kun rajat ulkomaille ovat vain rajoitetusti auki, niin kotimaassa on matkailtu sitäkin enemmän. Se on ollut hyvä piristysruiske koronakevään runtelemalle kahvila-, ravintola- ja matkailutoiminnalle.

Politiikassa ei ole ollut hiljaista heinäkuussakaan. Keskustelua herättää mahdollinen koronan toinen aalto, EU elpymisrahasto- ja budjettineuvottelut sekä syksyn alussa kokoontuvat puoluekokoukset.

Erityisesti esillä on Keskustan puoluekokous, jossa jo toisena vuonna peräkkäin on puheenjohtajan vaali. Näihin aiheisiin tämä viesti keskittyy.

TORSTAINA AJANKOHTAISKATSAUS TOIVONKULMASSA KLO 18

Pidän torstaina Sastamalan Toivonkulmassa (Onkiniemenkatu 10) pidemmän poliittisen tilannekatsauksen, jossa käyn läpi syksyn haasteita kotimaan politiikassa sekä myös kansainvälisiä asioita, kuten USA:n presidentinvaaleja. Keskustelutilaisuus alkaa klo 18 ja kahvitarjoilut klo 17:30 alkaen. Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä TEAMSin välityksellä. Mukaan pääsee vastaamalla tähän viestiin tai ilmoittautumalla Nooralle osoitteeseen noora.kalli@eduskunta.fi tai laittamalla viestiä numeroon 050 3036997.

PARKANOSSA PERJANTAINA HALLITUS vs. OPPOSITIO 

Perjantaina olen Parkanon torilla Hallitus vs. oppositio keskustelussa, jossa mukana on myös Keskustan Jouni Ovaska. Tilaisuus alkaa klo 9.30 ja keskustelun vetää paikallislehden päätoimittaja.

TERVETULOA!

TULEEKO TOINEN AALTO? TARVITAANKO MASKIPAKKOA?

Korona on monissa Euroopan maissa ja monissa USA:n osavaltioissa nostanut uudelleen päätään, joten tauti ei missään nimessä ole ohi. Myös Suomen valtio on uudelleen kiristänyt matkarajoituksia joihinkin valtioihin. Suomessa tilanne on edelleen hyvä. Uusia tapauksia ilmaantuu päivittäin kymmenkunta ja testaus on laajaa.

Riskinä kuitenkin on, että kun rajat ylittävä liikenne väistämättä lisääntyy, niin myös Suomeen saattaa leviä toinen aalto . Toinen riski sisältyy isoihin tilaisuuksiin, jossa ihmisiä on paljon pienessä sisätilassa. THL ilmoittanee tiukemmasta maskisuosituksesta lähiaikoina.

Maskin käytön tarve tulee tietenkin suhteuttaa tartuntariskiin. On kuitenkin järkevämpää taudin levitessä ottaa maski käyttöön, kuin lähteä uudelleen sulkemaan esimerkiksi ravintoloita ja kahviloita, mikä olisi kuolinisku monille yrityksille.

EU:N ELVYTYSRAHASTO – VÄLTTÄMÄTÖN PAHA

Heinäkuussa valtion päämiehet löivät lukkoon EU:n rahoituskehyksen vuosille 2021-2027 ja päättivät myös ottaa käyttöön elpymisrahaston, joka mahdollistaa lainat ja avustukset jäsenmaille EU:n ottamalla velalla.

Tämä on aiheellisesti herättänyt laajaa keskustelua Suomessa. Koronan aiheuttamat vaikeudet erityisesti niissä maissa, joissa turismi on iso osa taloutta, on todella paha. Toisaalta jokaisella valtiolla pitäisi olla oma talous sellaisessa kunnossa, että kriisin keskellä saa itse markkinoilta kohtuuhintaista lainaa ilman muilta EU mailta edellytettävää solidaarisuutta. Sen vuoksi onkin tärkeää, että tukirahat käytetään julkisen talouden ja kilpailukyvyn vahvistamiseen. EU:n velkaantumiselle ja myös EKP:n rahan painamiselle on asetettava  rajat, jotta euron arvo pysyy vakaana myös jatkossa ja riski inflaation nopeasta noususta torjutaan.

Lehtien tekemän mielipidetiedustelun mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta hyväksyy EU elvytysrahaston. 40% suomalaisista pitää sitä kuitenkin välttämättömänä pahana. Tähän näkemykseen on hyvä yhtyä. Tulee muistaa, että Suomelle EU jäsenyys on myös turvallisuuspoliittinen valinta. Realismia ei olisi ollut se, että Suomi olisi yksin kaatanut elvytysrahaston. Sitä ei tehnyt edes Hollanti tai Ruotsi. Sen sijaan liittoutumalla nuivan nelikon kanssa alusta asti olisimme todennäköisesti saaneet aikaan Suomen kannalta paremman neuvottelutuloksen.

Petteri Orpon kirjoitus Helsingin Sanomissa on tässä liitteenä ja siinä näkyy kokoomuslainen ajattelu asiaan.  https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006584469.html?fbclid=IwAR2eknu6ZUyHPtW1-0RZzsj2-dTTrN6J877dX2-iD6py7ypZ1POL1kXMn5M

KESKUSTA TAAS PUHEENJOHTAJAVAALISSA – UUDELLEEN LÄMMITETTYÄ PERUNASOPPAA 

Keskustan puoluekokous äänestää syyskuun alussa jälleen puolueen puheenjohtajasta. Katri Kulmunin kausi on kestänyt vasta vuoden. Ykköshaastaja ja todennäköinen uusi puheenjohtaja on Annika Saarikko.

Kyse ei ole linjavaalista. Vuoden 2019 eduskuntavaalien alla annetut vaalikonevastaukset kertovat, että Kulmuni ja Saarikko ovat käytännössä kaikesta samaa mieltä keskenään. Ainoa näkemysero löytyi alkoholipolitiikan yksityiskohdista.

Koko vaalissa on siis vain kyse yrityksestä nostaa Keskustan imagoa vaihtamalla keulakuvaa. Keskustassa ilmeisesti lasketaan, että Saarikko-Vanhanen akseli on Kulmunia uskottavampi ja se mahdollisesti auttaisi puolueen kannatuskehitystä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että tosiasiat eivät muutu naamaa vaihtamalla.

Edelleen vaikuttavat seuraavat asiat:

– Keskusta oli eduskuntavaalien suurin häviäjä. On erittäin poikkeuksellista ja vaalin tuloksen hengen vastaista, että suurtappion kärsinyt puolue lähtee hallitukseen.

– Keskusta on mukana vihervasemmisto hallituksessa, jossa Keskustan on vaikea saada läpi oman arvomaailmansa mukaisia päätöksiä.

– Keskusta on mukana hallituksessa, joka talous- ja työllisyyspolitiikassa on tehnyt täyskäännöksen Sipilän hallituksen linjaan.

Keskustan puheenjohtajavaalissa ei siten ole kyse puolueen uudesta alusta, vaan pikemminkin vanhan perunasopan uudelleen lämmittämisestä.

Hyvää viikkoa toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.