|
7.2.2020

Arto Satosen viikkoviesti – hoitajamitoitusta rahoitetaan kela-korvauksia leikkaamalla

Arvoisa lukija,

 

Vuoden 2020 valtiopäivät avasi Tasavallan Presidentti, joka puheessaan kiinnitti huomiota ajankohtaiseen juutalaisvastaisuuteen. Presidentti osallistui Auschwitzin vapauttamisen 75-vuotispäivän tilaisuuteen Puolassa ja pohdiskeli siltä pohjalta sitä miten nopeasti ihan tavallisen kaltaisesta ihmisestä tulee ensin sanoissaan ja sitten teoissaan julmuri. Antisemitismi on jälleen nostanut päätään eri puolilla Eurooppaa. Erityinen ongelma se on ollut esimerkiksi Iso-Britannian työväenpuolueen sisällä. Suomessakin synagoogia on tuhrittu. Tällainen käytös ei missään nimessä sovellu sivistysyhteiskuntaan. Tasavallan Presidentti peräänkuuluttikin nollatoleranssia antisemistismille ja rasismille ja on täysin oikeassa.

 

YLE:n A- studiossa lama-ajan pääministeri Esko Aho oli puolestaan huolestunut siitä, että nykyisin Suomessakin vaalikampanjaa käydään koko ajan ja galluppeja tutkitaan herkeämättä. Ahon mukaan nyt pitäisi keskittyä asioiden hoitoon ja muistaa, että seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä yli kolme vuotta aikaa. Ahon viesti oli tarkoitettu erityisesti hallitukselle. Nyt on vastuunkannon, ei poliittisten pikavoittojen hakemisen aika. Oppositionkin on tärkeää kertoa oma vaihtoehtonsa pelkän arvostelun sijaan. Juuri näin Kokoomus toimi syksyllä laatimalla hyvin tarkan ja realistisen vaihtoehtobudjetin.

HOITAJAMITOITUSTA RAHOITETAAN KELA-KORVAUKSIA LEIKKAAMALLA

Hallitus on valmistellut esitystä, jolla hoitajamitoitus vanhusten hoivassa nostetaan 0,7 hoitajaan potilasta kohden. Esityksen yksityiskohdista ei ole vielä tietoja. Voimaantulo on ilmeisesti aprillipäivänä 2023 eli vain muutama viikko ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Hallitus oli alun perin varannut hoitajamitoituksen toteuttamiseen vain 70 ME rahaa. Nyt rahaa luvataan 200 ME ja lisärahat otetaan pääosin STMn sisältä.

Säästökohteeksi joutuvat yksityisten lääkärikäyntien KELA-korvaukset. Kela-korvauksista leikkaaminen johtaa väistämättä siihen, että osa potilaista siirtyy yksityiseltä puolelta julkiselle, mikä pidentää hoitojonoja. Sekin jää nähtäväksi syntyykö oikeasti mitään säästöä.

 

Yksityislääkärillä veronmaksaja maksaa vain Kela-korvauksen, mutta hoidon maksaa pääosin potilas. Julkisella puolella asia on juuri päinvastoin. Potilas maksaa vain terveyskeskusmaksun ja hoidon maksaa pääosin veronmaksaja. Kela-korvaus järjestelmä on siten veronmaksajalle edullisempi. Lisäksi kun osa potilaista käyttää yksityistä hoitoa, niin myös julkista terveydenhoitoa käyttävät pääsevät hoitoon nopeammin. Hallituksen ”säästö” vaikuttaakin hölmöläisen peiton jatkamiselta.

 

PERHEVAPAAT PITENEVÄT – KUSTANNUKSET KASVAVAT

 

Hallitus on sopinut ehdotuksesta muuttaa perhevapaita siten, että jatkossa synnyttäjän yhden päivärahakuukauden lisäksi sekä äidillä, että isällä olisi mahdollisuus 6,6 kuukauden perhevapaaseen eli perhevapaan yhteiskesto nousisi nykyisestä 11,5 kuukaudesta 14 kuukauteen, jos sekä isä, että äiti pitäisivät oman osuutensa. Äiti voisi antaa omasta osuudestaan isälle tai isä äidille 59 päivää. Kotihoidon tukeen ei ole tulossa muutoksia.

 

Uudistuksen tavoite on lisätä isien pitämiä perhevapaita. Tasa-arvonäkökulmasta katsottuna uudistusta voi perustella, mutta tälläkin asialla on kääntöpuolensa. Kun päivärahakuukausien määrä kasvaa, niin kustannukset lisääntyvät 100 miljoonalla eurolla ja työllisyys heikkenee 5000 hengellä vuoteen 2030 mennessä.

 

Maksajiksi jäävät erityisesti työnantajat ja palkansaajat. Samalla työn sivukulut lisääntyvät, mikä vähentää yritysten halua ja kykyä työllistää. Uusien etuisuuksien lupaamisessa pitäisi olla tarkkana, koska valtio ei selviä edes nykyisistä velvoitteista ilman velanottoa. Julkisen talouden alijäämän paisuminen ei kuitenkaan näytä Sanna Marinin hallitusta huolettavan.

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.