|
13.12.2019

Arto Satosen viikkoviesti – Brexit toteutuu

Arvoisa lukija,

 Tällä viikolla Suomi on saanut uuden hallituksen, joka on jo kriisin partaalla liittyen al-Holin leirin suomalaisten lasten ja aikuisten mahdolliseen tuomiseen Suomeen sekä asiasta matkan varrella annettuihin hyvin epämääräisiin lausuntoihin. Koko oppositio on jättänyt asiasta välikysymyksen, johon hallitus vastaa tiistaina ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona. Nähtäväksi jää, saako hallitus rivinsä kasaan siihen mennessä.

Sanna Marinin ja Katri Kulmunin johtama hallitus on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta erityisesti siksi, että meillä on nuori naispääministeri, koko johtoviisikko on naisia ja avainministerit ovat nimenomaan nuoria naisia. Kotimaassa uuden hallituksen kuherruskuukausi on kuitenkin jäämässä hyvin lyhyeksi. SDP:n valinnoissa ihmetystä on herättänyt sekä Sirpa Paateron, että Antti Rinteen nopea paluu eturiviin, vaikka Posti-case on edelleen selvittämättä.

 

Pahin kanto uuden hallituksen kaskessa on kuitenkin se tapa, jolla hallitus ja ulkoministeri Pekka Haavisto ovat hoitaneet al-Holin tilannetta. Sipilän hallituksen aikana linjattiin selkeästi, että lapsia autetaan, mutta aikuisia ei Suomeen tuoda. Tämän linjauksen takana Kokoomus on edelleen. Sen sijaan hallituksen linjasta ei ota kukaan selvää. Pääministeri ei halunnut Brysselissä edes vastata toimittajien kysymyksiin ja valtionvarainministeri laittoi instagramiin kansalaisille kyselyn asiasta. Näin tällaista asiaa ei voi hoitaa.

 

Supo on julkisesti varoittanut siitä, että aikuiset todennäköisesti jatkaisivat jihadisteja tukevaa toimintaa Suomessa, mikä siten muodostaa turvallisuusriskin. Kun tässä asiassa on toisaalta punnittava lasten oikeuksia ja toisaalta turvallisuusriskejä, niin ainoa mahdollinen päätöksentekijä on Suomen hallitus, jolla on paras mahdollinen tieto käytettävissään. Tällaista päätöstä ei voi mitenkään jättää yksittäiselle virkamiehelle. Se olisi hallitukselta vastuun välttelemistä. Myös Tasavallan Presidentti on vaatinut hallitusta tekemään asiassa poliittisen päätöksen.

 

SITÄ SAA MITÄ TILAA – BREXIT TOTEUTUU, ÄÄNESTÄJÄT OTTI ISON RISKIN

 

Iso-Britannian parlamenttivaalien tulos oli hyvin selkeä. Konservatiivit voittivat selvän enemmistön Englannissa ja Skotlannin kansanpuolue voitti lähes kaikissa Skotlannin vaalipiireissä. Englantilaiset siis haluavat Brexitin ja skotlantilaiset itsenäisen Skotlannin, joka on EU:n jäsen.

 

Iso- Britannia on maana perinteisesti poliittisesti jakautunut. Nyt mannerlaatat kuitenkin liikkuivat. Erityisesti pohjois-Englannin pienissä teollisuuskaupungissa konservatiivit voittivat parlamenttipaikkoja, jotka olivat kymmeniä vuosia olleet työväenpuolueen edustajien hallussa. Tämä ei tapahtunut sattumalta. Juuri näissä vaalipiireissä enemmistö äänesti myös Brexitin puolesta.

 

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että juuri näissä Pohjois-Englannin pienissä teollisuuskaupungeissa on kaikkein todennäköistä tehtaiden ja investointien siirtyminen ulkomaille. Tämä asia on varmasti ollut paikallisesti paljon esillä. On siis selvää, että antamalla äänensä Boris Johnsonille nämä äänestäjät ottivat tietoisen riskin. Todennäköisesti joukossa oli monia, jotka samalla äänestivät itsensä työttömäksi. Demokratiassa valta on äänestäjällä, mutta niin on myös vastuu seurauksista.

 

Rehellisyyden nimissä on pakko sanoa, että hyvät vaihtoehdot Iso-Britannian vaaleissa olivat hyvin vähissä. Äärivasemmistolaisen Jeremy Corbynin johtaman työväenpuolueen talous- ja turvallisuuspolitiikka ei ollut uskottava. Corbynin vaaleissa lupaamat uudistukset olisivat toteutuessaan hyvin todennäköisesti johtaneet taloudelliseen katastrofiin. Liberaaleilla oli vastuullinen poliittinen linja, mutta he eivät onnistuneet nousemaan todelliseksi vaihtoehdoksi kuin muutamissa vaalipiireissä.

 

Välitön seuraus Boris Johnsonin voitosta on, että Brexit tapahtuu nyt nopeasti. Todennäköisesti ero toteutuu jo tammikuun aikana. Ero tapahtuu Boris Johnsonin edellisen hallituksen ja Euroopan unionin tekemän sopimuksen pohjalta. Sen jälkeen alkavat vaikeat neuvottelut Euroopan unionin ja Iso-Britannian välisestä uudesta suhteesta. Näiden neuvottelujen lopputulos ratkaisee sen, mikä on pitkässä juoksussa Brexitin vaikutus esimerkiksi Suomen ja Iso-Britannian väliseen kauppaan.

 

Hyvää viikonloppua toivottaen!

 

Arto

Arto Satonen

Olen viisikymppinen kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä työministerinä Orpon hallituksessa. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Olen toiminut lukuisissa eduskunnan valiokunnissa, puheenjohtajana suuressa valiokunnassa, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa sekä liikenne- ja viestintävaliokunnassa. Lisäksi olen toiminut Yleisradio Oy:n hallintoneuvoston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana.