Arto Satosen viikkoviesti – kehysriihen päätöksiä

Arvoisa lukija,

Tämän viikon viesti käsittelee hallituksen kehysriihen päätöksiä, joilla linjattiin Sipilän ja Orpon hallituksen viimeistä vuotta. Tuloksena oli tukku päätöksiä, jotka vievät maatamme oikeaan suuntaan talouden, työllisyyden, koulutuksen ja oikeudenpidon aloilla. Tämän viestin liitteenä on hallituksen tiedote, jossa on laajan paketin yksityiskohtia. Nostan tässä esille vain muutamia tärkeimpiä linjauksia.

TALOUS PIDETÄÄN RAITEILLAAN – EI ANNETTU PERIKSI POPULISMILLE

 

Ennen kehysriihtä nousi vaatimuksia aiempien päätösten perumisesta ja vaadittiin satojen miljoonien uusia menoja. Hallitus piti kuitenkin kiinni kehyksistä ja niiden puitteissa tehtiin hieman yli 100 miljoonan euron lisäykset. Nämä rahat käytettiin lähinnä työllisyyden edistämiseen, alempien sosiaalitukien korottamiseen ja koulutukseen. Pääosa talouskasvusta siis käytetään velkaantumisen vähentämiseen, kuten pitääkin.

 

Vuodelle 2019 otetaan näillä näkymin uutta velkaa 1,3 miljardia euroa. Pahimmillaan valtiontalous velkaantui 8-9 miljardia vuodessa. Velan määrä suhteessa bruttokansantuotteeseen laskee, kuten korkeasuhdanteessa pitääkin. Samalla kokonaisveroaste laskee. Työllisyysaste oli helmikuussa 71,1% eli todennäköisesti hallituksen 72% tavoite toteutuu viimeisen vuoden aikana. Työllisten määrä on noussut jo 90 000 hengellä, mikä on hieno saavutus. Kestävä hyvinvointi voidaan saavuttaa kuitenkin vasta 75 prosentin työllisyysasteella, minkä vuoksi kehysriihen kärkenä oli työllisyyspaketti.

 

 

MUUNTOKOULUTUSTA, AKTIIVIMALLIN TÄYDENNYS JA HENKILÖPERUSTEINEN IRTISANOMINEN

 

Mittavan työllisyyspaketin kärkenä on avoimien työpaikkojen täyttäminen. Keinoina ovat alan vaihto ja työntekijöiden liikkuminen työn perässä. Erityisesti panostetaan muuntokoulutukseen ammatillisessa koulutuksessa ja yrityslähtöisessä työvoimakoulutuksessa. ICT- alalle on oma 10 miljoonan euron erityispaketti. Työasuntovähennykseen tehdään 200 euron korotus. Tämän saavat ne perheelliset ihmiset, jotka tarvitsevat toisen asunnon, koska tekevät pysyvästi työtä kaukana kotoa. Aktiivimallin ehtoja täydennetään siten, että jatkossa omaehtoinen koulutus ja ammattiliittojen järjestämä työllistymistä edistävä koulutus hyväksytään nykyistä laajemmin aktiiviehdon täyttäjäksi. Lisäksi TE-toimistojen resursseja vahvistetaan yli 206:lla uudella työntekijällä.

 

Pienet työnantajat saavat merkittävän edun, kun henkilöperusteinen irtisanominen otetaan käyttöön alle 20 hengen yrityksissä. Työnantaja voi siis jatkossa irtisanoa työntekijän, joka ei kykene suorittamaan tehtäviään. Tämä helpottaa merkittävästi työntekijöiden palkkaamista pieniin yrityksiin, koska riski huonosta rekrytoinnista pienenee. Erityisesti helpottuu yksinyrittäjän siirtyminen työnantajaksi. Tämä uudistus saattaa tuoda jopa 10 000 uutta työpaikkaa.

 

 

VIERASKIELINEN OPETUS ALKAA JO ENSIMMÄINEN LUKUVUODEN KEVÄÄNÄ

 

Hallitus teki myös merkittävän linjauksen suomalaisten kielitaidon edistämisessä. Jatkossa peruskoululaiset aloittavat ensimmäisen vieraan kielen eli käytännössä englannin kielen opiskelun jo ensimmäisen lukuvuoden kevätkaudella. Tuntikehykseen lisätään englannin opetusta 1. ja 2. luokalla opiskeleville. Tämä on tärkeä linjaus, koska lapset omaksuvat vieraiden kielten perusteet nopeasti.

 

 

MORAALINEN RYHTILIIKE: SEKSUAALIRIKOSTEN RANGAISTUKSIIN KIRISTYS JA JUOKSUKALJAN AIKA ON OHI!

 

Kehysriihessä tehtiin myös merkittäviä linjauksia oikeuden ja järjestyksen toteutumiseksi. Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikkoja kiristetään, eli tuomioita pidennetään. Tämä on toivottu uudistus.  Erittäin hyvä asia on myös sakon muuntorangaistuksen palauttaminen. Se tarkoittaa sitä, että maksamattomista sakoista joutuu vankilaan. Tällä laitetaan erityisesti kuriin taparikollisia, jotka toistuvasti varastelevat kaupoista ja huoltoasemilta. Maksukyvyttömät ovat tähän asti päässeet rikoksistaan kuin koira veräjästä. Nyt tämä päättyy. On oikein palauttaa se periaate, että rikoksesta seuraa aina rangaistus.

 

Kehysriihen yksityiskohtaiset päätökset löydät tästä hallituksen tiedotteesta: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-vahvistaa-kasvua-tyollisyytta-ja-sosiaalista-oikeudenmukaisuutta

 

 

Hyvää viikonloppua!

 

Arto

Arto Satonen

Olen 51-vuotias kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä EU-asioiden parissa suuren valiokunnan puheenjohtajana. Olen myös Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Arto Satonen

Olen 51-vuotias kansanedustaja Sastamalasta. Toimin tällä hetkellä EU-asioiden parissa suuren valiokunnan puheenjohtajana. Olen myös Pirkanmaan kansanedustajien puheenjohtaja. Aiemmin olen toiminut eduskunnan varapuhemiehenä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.